Zdaj je uradno: vrtenje Zemljinega jedra se upočasnjuje. Kaj to pomeni?

Magazin 15. Jun 202418:25 9 komentarjev
presek Zemlje, Zemljino jedro
Struktura Zemljine notranjosti. Pod površjem je najprej plašč, ki obdaja zunanje, to pa notranje jedro (Foto: PROFIMEDIA)

Skupina kalifornijskih znanstvenikov je potrdila, da se je rotacija Zemljinega notranjega jedra upočasnila. Ali to res lahko pomeni katastrofo, kot jo kažejo nekateri filmi?

Pred približno letom in pol smo pisali o študiji kitajskih znanstvenikov, ki je dokazovala, da se je Zemljino notranje jedro nehalo vrteti in da bi se lahko začelo vrteti v nasprotno smer.

Znanstvena srenja je bila do študije skeptična,  a druga študija, ki so jo opravili znanstveniki iz Univerze Južna Kalifornija iz ZDA, potrjuje, da se je rotacija notranjega jedra resnično vsaj upočasnila. Čeprav ameriška študija s kitajsko ni povezana in je ne potrjuje, pa odpira nova vprašanja tako o dinamiki Zemljinega jedra kot o potencialnih učinkih upočasnjevanja na planet.

Zemljino notranje jedro je vroča in gosta “krogla”, premera okoli 2.400 kilometrov, iz železa in niklja, ki leži več kot 2.800 kilometrov pod površjem. Obdaja jo zunanje jedro, okoli 2.000 kilometrov debela “lupina” iz tekočega železa, ki ustvarja Zemljino magnetno polje.

“Ko sem prvič videl seizmograme, ki so kazali na spremembo, sem bil presenečen. Vendar pa smo odkrili še dvajset drugih opazovanj, ki so namigovala na enak obrazec,” je za ameriške medije povedal John Vidale, eden od avtorjev študije.

Znanstveniki so namreč analizirali podatke o ponavljajočih se potresih, ki so jih zaznali med letoma 1991 in 2023 blizu otočja Južni Sandwich v južnem Atlantskem oceanu, pa tudi podatke iz jedrskih poskusov. “Ti dogodki so povzročili seizmične valove, ki so razkrili gibanje Zemljinega notranjega jedra,” je pojasnil Vidale. “Upočasnjevanje pa je pomembno zato, ker dolgo ni bilo odkrito,” je dodal. Kot pravi, se zdi, da se je upočasnjevanje notranjega jedra začelo okoli leta 2010, povezano pa bi lahko bilo z gibanjem zunanjega jedra.

Posledica ali vpliva te upočasnitve na Zemljo znanstveniki ne poznajo natančno, zagotovo pa se ne bo zgodilo nič apokaliptičnega, piše revija Science Alert. Kalifornijski znanstveniki namigujejo, da bi se lahko upočasnitev kazala kot rahlo podaljšanje dneva. Vendar tega v vsakdanjem življenju ne bi niti opazili. “Gre za red velikosti tisočinke sekunde,” pravi Vidale.

Sicer pa se hitrost vrtenja notranjega jedra venomer spreminja, še dodaja Vidal, ki pravi, da študija, ki je objavljena v časopisu Nature, pomaga dodajati k znanju o geoloških skrivnostih, ki se skrivajo v notranjosti Zemlje, ki je sorazmerno slabo raziskana. “Ples notranjega jedra bi lahko bil veliko bolj živahen, kot smo mislili do sedaj,” pravi Vidale.

BONUS VIDEO:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje