Kosovo podpisalo prošnjo za vstop v Evropsko unijo

Svet 14. Dec 202213:56 1 komentar
kosovo, eu
Zajem zaslona/REUTERS

Kosovska predsednica Vjosa Osmani, premier Albin Kurti in predsednik skupščine Glauk Konjufca so danes podpisali prošnjo za vstop Kosova v EU. Kurti je napovedal, da bodo prošnjo, ki je prvi korak na poti do članstva v uniji, predali češkemu predsedstvu Sveta EU. Gre za simboličen korak, saj pet članic EU Kosova sploh ne priznava kot države.

“Danes je zgodovinski dan. 14. december ima od danes dvojni pomen v sodobni zgodovini Kosova. Po eni strani vlagamo prošnjo za članstvo v EU in obenem obhajamo obletnico vojske Kosova. Danes je Kosovo korak bližje EU,” je po poročanju kosovskih in srbskih medijev sporočila Vjosa Osmani.

Kosovska predsednica je poudarila, da za državljane Kosova ni druge alternative. “To dejanje je posvečeno vsem našim državljanom. Ta trenutek je posvečen vsakemu otroku, ženski, moškemu s Kosova, ki so žrtvovali svoje življenje in ki so se po krivici soočili z genocidom in okupacijo,” je dejala.

Po njenih besedah si Kosovo zasluži biti del EU. “Naša pot naprej je jasna, proces bo lahko dolgotrajen, a mi bomo opravili svoje delo, da bi EU lažje opravila svojega,” je dejala.

Tudi Albin Kurti je opozoril, da bo napredek odvisen od reform za utrditev demokracije in vladavine prava ter gospodarskega razvoja. “Hitrost, s katero bomo napredovali, je odvisna od nas,” je poudaril.

A Kosovo, ki je med šesterico držav Zahodnega Balkana najbolj oddaljeno od članstva v EU, se utegne soočiti z vrsto težav. Pet članic povezave – Španija, Romunija, Slovaška, Grčija in Ciper – ga namreč sploh ne priznava kot neodvisne države.

Statusa kandidatke za članstvo v EU v regiji nima le še Bosna in Hercegovina, a naj bi ga po napovedih dobila že v četrtek. Severna Makedonija in Albanija sta julija po dolgih letih čakanja začeli pristopna pogajanja, najdlje pa sta prišli Srbija in Črna gora, ki se že več let pogajata o vstopu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje