Kozmonavta in astronavt varno pristali na Zemlji

Svet 30. Mar 202219:26 > 19:40 0 komentarjev
Mark Vande
PROFIMEDIA

Ameriški astronavt Mark Vande Hei ter ruska kozmonavta Anton Škaplerov in Pjotr Dubrov so se danes iz mednarodne vesoljske postaje (ISS) vrnili na Zemljo, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos. Medtem napetosti med Moskvo in Zahodom tudi na področju sodelovanja v vesolju naraščajo zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Ameriški astronavt Vande Hei je ob tem postavil nov rekord. Postal je namreč astronavt Nase, ki je največ dni neprekinjeno preživel v vesolju oziroma na mednarodni vesoljski postaji, kjer je bil prisoten 355 dni. Enak rekord je za rusko vesoljsko agencijo Roskozmos postavil ruski kozmonavt Pjotr Dubrov, ki je lani aprila iz Bajkonurja skupaj z Vande Heijem odletel v vesolje. Anton Škaplerov, ki se je danes z njima vrnil na Zemljo, pa je zaključil standardno šestmesečno misijo.

Škaplerov je sicer do svojega odhoda poveljeval mednarodni vesoljski postaji, v torek pa je slovesno predal poveljstvo ameriškemu kolegu Thomasu Marshburnu. “Čeprav imajo ljudje na Zemlji težave, je ISS ostala simbol sodelovanja”, je v kratkem govoru dejal Škaplerov. Marshburn se mu je zahvalil in dejal, da mu je v veliko čast, da je postal poveljnik ISS.

Vesolje kot eno redkih področij sodelovanja med Rusijo in Zahodom

Vesolje je bilo eno redkih področij sodelovanja med Rusijo in Zahodom, ki ga posledice ruske priključitve Krima leta 2014 niso prizadele, vendar tudi na tem področju v zadnjem času napetosti naraščajo zaradi ruske invazije na Ukrajino. Prejšnji mesec je vodja Roskozmosa Dmitrij Rogozin, sicer vnet zagovornik tako imenovane “posebne vojaške operacije” Rusije v Ukrajini, namignil na to, da bi zahodne sankcije proti Rusiji lahko ogrozile obstoj mednarodne vesoljske postaje.

Astronavti
PROFIMEDIA

“Če boste blokirali sodelovanje z nami, kdo bo rešil ISS pred nenadzorovano deorbitacijo in padcem na ozemlje ZDA ali Evrope?” je Rogozin prejšnji mesec zapisal na Twitterju in dodal, da postaja večinoma ne leti nad Rusijo. Mednarodna vesoljska postaja ISS je bila izstreljena v vesolje leta 1998 v sodelovanju med vesoljskimi agencijami ZDA, Kanade, Japonske, EU in Rusije, predvidoma pa naj bi bilo njeno delovanje nadzorovano ukinjeno v naslednjih desetih letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!