Kriza z dostavo goriva na Otoku: v pripravljenosti tudi vojska

Svet 28. Sep 202108:30 > 11:33 3 komentarji
London, bencinski servis
Henry Nicholls/REUTERS

Pri reševanju krize z dostavo goriva, ki že več dni pesti Veliko Britanijo, bo pomagala vojska. Do 150 vojakov -voznikov oklepnih vozil bo v naslednjih dneh opravilo dodatna izobraževanja, da bodo lahko, če bo treba, do črpalk dovažali gorivo.

Goriva na britanskih črpalkah primanjkuje, saj so se pred dnevi prebivalci Otoka mrzlično podali ponj, potem ko je zakrožila novica, da primanjkuje voznikov cistern. Mnogi so se namreč preuranjeno in neupravičeno prestrašili, da bo pomanjkanje voznikov vplivalo na dobavo goriva.

Britanska vlada ves čas sicer zatrjuje, da je zalog goriva dovolj.

Napolniti bencinski rezervoar je za Otočane že več dni nočna mora, pred črpalkami se vijejo vrste, nekateri servisi pa so morali zaradi porabe zalog zapreti svoja vrata. To težave povzroča tudi preostalim sektorjem, zato so predstavniki zdravnikov, medicinskih sester, negovalcev in zaposlenih v zaporih že pozvali, naj jim omogočijo prioritetno točenje goriva. Ker so bili negovalci ujeti v dolgih čakalnih vrstah na servisih, so nekateri oskrbovanci čakali nanje, navaja britanski BBC.

Shell
Toby Melville/REUTERS

“Imel sem povsem prazen rezervoar, bil sem na rezervi, gorela je lučka. Postajalo je kaotično, moje srce je želelo eksplodirati,” je za BBC povedal Brent Cross, voznik reševalnega vozila v severnem predelu Londona. Da bi natočil gorivo, je moral na več črpalk.

Za primanjkljaj tovornjakarjev kriv tudi brexit

Medtem ko je goriva na Otoku dovolj, ocenjujejo, da v Združenem kraljestvu primanjkuje več kot 100.000 voznikov tovornih vozil. Njihovo pomanjkanje je posledica več dejavnikov. Več tujih voznikov je državo zapustilo zaradi brexita in pandemije covida-19, vplivata pa tudi nizko plačilo in staranje delovne sile. Pomanjkanje tovornjakarjev v zadnjih mesecih je že vodilo v okrnjeno dobavo v trgovinah in restavracijah.

London
Henry Nicholls/REUTERS

Vojska bo pomagala le začasno

Po besedah ministra za gospodarstvo Kwasaia Kwartenga je vpoklic vojakov, ki bodo na pomoč priskočili, če bo treba, začasni ukrep. V opozicijski Laburistični stranki pa so ga že označili za “obliž na rano”.

Ob vpoklicu vojakov je vlada prav tako razširila dovoljenja voznikom za prevoz goriva in napovedala avtomatsko podaljšanje licenc voznikom, ki bodo potekle med 27. septembrom in koncem leta. 5.000 tujim voznikom cistern z gorivom in tovornjakov za prevoz živil bodo odobrili začasni vizum.

Prav tako so začasno ukinili pravila zakonodaje, ki ureja konkurenco, tako da lahko podjetja sodelujejo, da dostavijo gorivo tja, kjer je to najbolj nujno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje