Kubanska vlada začasno ukinja uvozne carine

Svet 15. Jul 202107:46 > 09:32 1 komentar
Kubanska zastava
Javier Barbancho/REUTERS

Kubanska vlada je po prvih množičnih protestih po desetletjih napovedala, da bo začasno ukinila uvozne carine na hrano, zdravila in druge osnovne potrebščine. Popotniki bodo po novem lahko prinesli v državo neomejeno količino omenjenih dobrin.

Kuba je po množičnih protivladnih protestih, ki so se začeli konec preteklega tedna, začasno ukinila uvozne carine na hrano, zdravila in druge osnovne življenjske potrebščine, poroča BBC. Od ponedeljka naj tudi ne bi bilo več omejevanja količine omenjenih dobrin, ki jih smejo v državo prinesti popotniki. To naj bi bili med drugim zahtevi protestnikov, ki so se zbrali na ulicah Havane in drugih mest na Kubi, še poroča BBC.

Kubanski premier Manuel Marrero Cruz je spremembe napovedal v sredinem televizijskem nastopu. Dejal je, da so tako zahtevali številni popotniki in da je bila takšna odločitev “nujna”. Vlada naj bi ponovno ocenila stanje na začetku prihodnjega leta. Do takrat naj bi namreč ostala v veljavi nova pravila.

Popotniki lahko trenutno prinesejo na Kubo največ deset kilogramov zdravil, ne da bi jim bilo treba plačati davek. Za hrano in higienske potrebščine, ki jih smejo prinesti v državo v omejenih količinah, morajo plačati uvozne carine.

Kakšen vpliv bo to imelo na državo in ljudi, ki so se kljub prepovedi protestov po več desetletjih prvič odpravili na ulice, ni povsem jasno, piše BBC. “Ne želimo drobtinic. Zahtevamo svobodo,” pa je napovedane spremembe v tvitu komentirala znana kubanska blogerka in novinarka Yoani Sanchez. “Na ulicah Havane ni bila prelita kri, zato da bomo lahko v državo prinesli nekaj dodatnih kovčkov.”

Oblasti so včeraj potrdile, da je na ponedeljkovih protestih v Havani en protestnik umrl, več naj bi bilo ranjenih. Novinarji sicer ob navajanju prebivalcev poročajo, da je verjetno umrlo še več ljudi. Med drugim naj bi vlada mlade moške z izsiljevanjem prisilila, da napadejo protestnike. Po poročanju portala 14ymedio, ki zbira informacije med prebivalci, so oblasti aretirale več kot 5.000 ljudi, med njimi je tudi več kot 120 aktivistov in novinarjev.

Varnostne sile so bile pri posredovanju tudi nasilne, je razvidno iz posnetkov. Na enem od posnetkov, pri katerem je resničnost potrdila nevladna organizacija Human Rights Watch, skušajo varnostne sile v mestu Cardenas vdreti skozi vhodna vrata, medtem ko je v stavbi ženska z majhnim otrokom. Policist nato vstopi v stavbo iz druge smeri z dvignjeno pištolo. Na kasnejšem posnetku je videti krvav madež na tleh. Po poročanju portala CiberCuba naj bi moža ženske ustrelili in ga odvedli s seboj pred očmi družine.

Tiskovna agencija AFP piše, da naj bi kubanske oblasti ponovno vzpostavile dostop do interneta, potem ko je bil ta tri dni omejen. Nekatere platforme naj bi bile v omrežju 3G in 4G sicer še vedno blokirane, med drugim Facebook, WhatsApp in Twitter.

Ulice v Havani so bile v sredo bolj mirne, še poročajo tuji mediji. Policija naj bi izvajala poostren nadzor.

Več zvezdnikov je izrazili solidarnost s protestniki, med drugim igralec Andy Garcia, pevka Gloria Estefan in pianist Chucho Valdes.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje