Legendarni filipinski boksar gre v predsedniško bitko

Svet 19. Sep 202114:33 > 15:39 0 komentarjev
Stephen R. Sylvanie, USA TODAY Sports

Legendarni filipinski boksar Manny Pacquiao se bo prihodnje leto potegoval za mesto predsednika države. Nominiral ga je del filipinske vladajoče stranke.

Dvainštiridesetletni Manny Pacquaio je od leta 2016 senator v zgornjem domu filipinskega kongresa. Za najvišjo politično funkcijo v državi ga je nominiral del vladajoče stranke PDP-Laban, ki ji pripada tudi kontroverzni filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

V stranki PDP-Laban je v začetku letošnjega leta prišlo do razkola, ko je Pacquiao, nekdaj tesen Dutertejev zaveznik, kritiziral predsednikovo preveč prijateljsko politiko do Kitajske. Legendarni boksar je filipinskega predsednika obtožil tudi korupcije. Neznano kam naj bi po njegovih besedah izginilo več kot 10 milijard pesov (200 milijonov dolarjev) pandemične pomoči, namenjene revnim družinam.

Duterte se po ustavi ne more potegovati za še en šestletni mandat na čelu države z več kot 100 milijoni prebivalcev. Njegova frakcija je za predsedniškega kandidata predlagala Dutertejevo desno roko, senatorja Christopherja Bonga Goja, Duterte pa naj bi postal podpredsednik. S tem naj bi po besedah kritikov skušal zaobiti ustavo, saj naj bi s podpredsedniškega mesta vladal iz ozadja. Go je kandidaturo sicer zavrnil, zgodba pa se še ni razpletla.

manny pacquiao
Erik De Castro, Reuters

Med tistimi, ki naj bi se prav tako potegovali za predsedniški položaj, je tudi Dutertejeva hčerka Sara Zimmerman Duterte-Carpio. Po javnomnenjskih raziskavah ji za zdaj kaže bolje kot Pacquaiou.

Drugi del razklane stranke pa je danes podprl Mannyja Pacquiaoa. “Sem borec in bom vedno borec. Znotraj in zunaj ringa,” je dejal ob najavi kandidature. “Potrebujemo napredek. Zmagati moramo proti revščini. Potrebujemo neoporečno vlado, ki bo služila našim ljudem s sočutjem in delovala transparentno. ”

Boksar, politik, pevec, igralec …

Manny Pacquiao z vzdevkom Pacman velja za enega najboljših boksarjev vseh časov. Naslov svetovnega prvaka je osvojil v kar osmih različnih kategorijah, med drugim je predlani pri 40 letih postal najstarejši prvak v velterski kategoriji.

Poleg boksa in politike ga zanima še več drugih področij. V preteklosti je bil košarkarski trener, igral je v filmih in se preizkusil kot televizijski voditelj. Precej uspešen je tudi v glasbenih vodah, več njegovih albumov in pesmi je na Filipinih doseglo platinaste naklade. Poleg tega pa je tudi protestantski pridigar.

V spodnjem videoposnetku si lahko ogledate, kako v duetu z Willom Ferrellom zapoje Lennonov Imagine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!