Letalo Airbus A340 prvič v zgodovini pristalo na Antarktiki

Svet 23. Nov 202112:12 > 15:16 1 komentar
Airbus A340
Marc Bow/Hi Fly

Letalo Airbus A340 letalske družbe Hi Fly je pod taktirko pilota Carlosa Mirpurija iz južnoafriške prestolnice Cape Town proti Antarktiki poletelo 2. novembra. Tja je pripeljalo nove zaloge in opremo za letovišče Wolf's Fang. Za raztovor je posadka potrebovala približno tri ure.

Letalo Airbus A340 je pristalo na vzletno-pristajalni ledeni stezi posestva Wolf’s Fang, ki je označena kot letališče kategorije C, čeprav tehnično ni letališče. To pa pomeni, da lahko zaradi zahtevnih razmer tja leti le posebej specializirana posadka. Pilot Carlos Mirpuri je v pilotnem dnevniku zapisal, da pristanek letala na več kot 3.000 metrov dolgi stezi ni bil problem.

Airbus A340
Marc Bow/Hi Fly

“Čeprav je modrina ledu čudovita, je to lahko tudi skrb vzbujajoče zaradi odseva in bleščanja,” je pojasnil. “Odsev je res izjemen, zato lahko pri tem pomagajo ustrezna zaščitna očala, ki prilagodijo pogled na zunanjo okolico in notranjost v pilotni kabini,” je še dodal. Letalo je na Antarktiko pripeljalo zaloge za pustolovsko letovišče Wolf’s Fang, ki obratuje v okviru turističnega podjetja White Desert na Antarktiki.

Prvi je na Antarktiko leta 1928 letel George Hubert Wilkins, avstralski vojaški pilot in raziskovalec, ki je vzletel z južnih Shetlandskih otokov. Projekt je omogočil William Randolph Hearst, premožni ameriški založniški tajkun. Na Antarktiki, kot omenjeno, ni letališč, je pa 50 pristajalnih stez in vzletno-pristajalnih stez.

**Avtorica: Lilit Marcus/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje