Melanie Trump vnovična vloga prve dame ne zanima

Svet 06. Sep 202120:00
Melania Trump
PROFIMEDIA

Melania Trump po odhodu iz Bele hiše ohranja svojo zasebnost. Tudi sicer se je v primerjavi s svojimi predhodnicami v vlogi prve dame manj izpostavljala, tega pa ji niso zamerili niti njeni podporniki niti podporniki njenega moža.

Medtem ko Donald Trump v javnosti odpira vprašanja o svoji prihodnosti v politiki – igra igro “bo-ne bo” kandidiral na predsedniških volitvah leta 2024 in povečuje vpliv v luči vmesnih volitev prihodnje leto – je ena ključna oseba opazno tiho. Ponovno.

Melania Trump, morda prva dama z največ zasebnosti v moderni zgodovini, se od odhoda iz Washingtona januarja letos vse bolj umika od žarometov. Poleti so jo v javnosti opazili samo enkrat, julija so jo fotografi v spremstvu sina ujeli ob odhodu iz stolpnice Trump Tower v New Yorku. Poleg tega so uporabniki Instagrama objavili nekaj fotografij Melanie v jedilnici Trumpovega golf kluba Badminister, onkraj tega pa Melania – večna uganka – ni načrtno stopila pred objektiv.

Pretekli mesec se je Melania Trump s počitnikovanja v New Jerseyju vrnila v Palm Beach (Florida), kjer bo po navedbah prijateljev živela v Mar-a-Lagu, medtem ko bo sin Barron Trump obiskoval zasebno srednjo šolo. Melania tako opušča življenje na Manhattnu, ki ga je živela pred obdobjem v Beli hiši oziroma v obdobju, ko je kot žena Donalda Trumpa imela največ zasebnosti, kot je bilo to mogoče.

Melanie Trump javno politično življenje ne zanima

Nezainteresiranost za javno politično življenje Melanie Trump je dovolj veliko, da je več prijateljem povedala, da ne le ne namerava krepiti moževih nadutih političnih ambicij, temveč je tudi ne zanima vrnitev v Belo hišo, je za CNN povedalo več sogovornikov, ki so opisovali njeno razmišljanje. “Biti še enkrat prva dama ni tisto, kar si želi,” je povedal eden od sogovornikov, ki je imel z Melanio Trump tesen odnos v času, ko je bila v Beli hiši. “Zanjo je bilo to poglavje – in je zaključeno, to je vse.”

Melania Trump
PROFIMEDIA

Melania vplivanje svojega moža na republikansko stranko dojema kot njegovo delo, ne svoje. “Ne boste je videli na shodih in dogodkih kampanje, čeprav bo ‘uradno’ napovedal, da bo ponovno kandidiral,” je povedal drug sogovornik, ki ve, kako nezainteresirana je Melania Trump za podpiranje nekdanjega predsednika. “Namesto nje bosta Lara (Trump, žena Trumpovega sina Etica) ali (Kimberly) Guilfoyle (partnerica Trumpovega najstarejšega sina Dona). Skupna jima je želja, da Trump znova kandidira; Melania je gotovo nima.”

Na prošnjo za komentar za CNN se iz pisarne Melanie Trump niso odzvali.

“Skromna” prisotnost

Če Melania Trump ne bo navzoča v kampanji – če ta sploh bo – to ne bo neobičajno, saj je nerada opravljala vlogo prve dame. Medtem ko se večina predsedniških kandidatov udeležuje kampanj v spremstvu partnerjev/partneric ali pa partnerji/partnerice podporo volilcev zbirajo sami/-e – ob tem se pogosto zanašajo, da bodo pridobili/-e glasove žensk – zbiranje podpore pri volilcih “nikoli ni bila njena stvar”, je povedal sogovornik, ki je bil Melanii blizu med njenim bivanjem v Beli hiši.

Melania Trump
PROFIMEDIA

Njeno prisotnost v času kampanje leta 2016 bi lahko v najboljšem primeru označili za “skromno”. Pravzaprav je tolikokrat zavrnila prošnjo ekipe takrat predsedniškega kandidata Trumpa za sodelovanje na dogodkih kampanje, da so jo “na sploh nehali spraševati”, je povedal politični sodelavec Trumpove kampanje v njenih začetkih. Očitno utrujena od nadzora javnosti in medijskega poročanja je Melania Trump kot prva dama v intervju pred kamerami privolila manj kot petkrat in ni podala nobenega intervjuja za pisne medije, kar je pomanjkanje brez primere.

Ko Melania “reče zdravo”

A to, da Melania Trump moža ne spremlja na nekaj shodih in govorih, ki jih je imel od odhoda iz Bele hiše – večino da bi spregovoril o izbranem republikanskem kandidatu ali da bi napadel tiste, ki so mu nasprotovali, medtem ko je ponavljal mite o tem, da je nepravično izgubil predsedniške volitve – ni nekaj, kar vznemirja njegove podpornike.

“Dejstvo je, da se je njegova baza navadila, da je ni,” je povedal politični sodelavec Trumpa v času, ko je ta služboval kot predsednik. Melanijina odsotnost ni motila niti njenih podpornikov. “Namesto tega jih ji je uspelo prepričati, da je to, da je ni, dobra ideja. Zaščitniški so postali do tega, da je ni. Precej neverjetno je, ko razmišljaš o tem,” je dodal omenjeni sogovornik.

Melania Trump
PROFIMEDIA

Medtem ko je bila Laura Bush usposobljena zbiralka finančnih sredstev in je med kampanjo pritegnila ženske, Michelle Obama pa je bila zelo izurjena nastopati v imenu moža, je Melania Trump tako dobra v tem, da je ni, da je normalizirala izjemnost svoje odsotnosti.

“Trumpovi volilci (Melanio Trump) postavljajo na piedestal. Do njenega videza in tega, kako praktično ne izraža svojih idej ali mnenj, čutijo strahospoštovanje, to je zanje stoično in zvesto ravnanje. Za njihovo pojmovanje zvestobe to zadošča,” je povedal sodelavec.

Oseba, ki je s Trumpom sodelovala med njegovim mandatom, je medtem spomnila na naporen urnik kampanje, na dolge ure v dvoranah, ko je čakala, da bo njen mož zaključil dolge govore. “Če ti tega ni treba početi, in je ljudem to v redu, zakaj bi?” je komentiral.

V februarskem govoru na konferenci konservativne politične akcije, ki je trajal poldrugo uro, je Trump prenesel Melanijine pozdrave rekoč, da Melania “pravi zdravo in vas ima tako rada, kot vas imam jaz.” Občinstvo je vzklikalo od veselja. Trumpa odsotnost njegove soproge ni zmotila niti na junijskem shodu v Severni Karolini, ko je opisoval vožnjo z dvigalom v stolpnici Trump Tower pred leti, ko je oznanil svojo predsedniško kandidaturo. “Tako kot sem rekel tistega čudovitega jutra, ko sem prišel dol z našo bodočo prvo damo Melanio,” je opisoval in dodal, da Melania “pošilja pozdrave.”

Nemoteno življenje

Življenje Melanie Trump je še vedno zasebno, bolj kot bi to lahko bilo glede na njeno vlogo v Washingtonu. “Tako ji je všeč. Več kot ima lahko zasebnosti in ni pod žarometi, ljubše ji je,” je povedal sogovornik, ki jo pozna že več kot deset let. “In nič ni narobe s tem. Če bi vsaka oseba na svetu spremljala vsak korak v obdobju štirih oziroma petih let in to ne bi bilo prijetno za vas – predstavljajte si, kako stresno to mora biti.”

Donald Trump, Melania Trump
PROFIMEDIA

Februarja je Melania Trump oznanila odprtje svoje pisarne, ki, kot so povedale tri osebe, trenutno deluje v Palm Beachu in polno zaposluje dve oziroma tri osebe, ki so v času Trumpovega mandata delale v Beli hiši. Da bo Melania po odhodu z Bele hiše odprla pisarno, je sporočila v februarskem tvitu: “Gospa Melania Trump oznanja odprtje pisarne Melanie Trump. Sledite temu računu za več novic in obvestil.”

Od takrat so bili na računu objavljeni le spomini in zahvale, iz pisarne pa niso sporočili obvestil o nobenem cilju, ki ga zasledujejo, politikah, dobrodelnih dogodkih, govorih ali pojavljanju v javnosti.

Avtorica prispevka je Kate Bennett.