“Migracije so vedno bile in bodo, vprašanje je le, kako jih bomo upravljali”

Svet 06. Okt 202320:16 > 20:40 3 komentarji
Ursula von der Leyen
Ursula von dere Leyen (Foto: Jon Nazca/REUTERS)

Ker sta Poljska in Madžarka nasprotovali v sklepni izjavi na neformalnem vrhu EU v Granadi, ni dela o migracijah. Predsednik evropskega sveta Charles Michel je tako podal ločeno izjavo, v kateri je poudaril migracije kot evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa, da so "migracije vedno bile in vedno bodo, vprašanje je le, kako jih bomo skupaj upravljali".

Zaradi nasprotovanja Poljske in Madžarske v sklepni izjavi današnjega neformalnega vrha EU v Granadi ni dela o migracijah.

Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je zato objavil ločeno izjavo, v kateri je poudaril, da so migracije evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor. Izjavo, ki poziva k odločnemu ukrepanju, so podprli drugi voditelji.

“Migracije so evropski izziv, ki potrebuje evropski odgovor. Nezakonite migracije je treba takoj odločno nasloviti,” piše v predsednikovi izjavi.

EU bo na področju migracij zasledovala celovit pristop. Ta bo glede na Michelovo izjavo vključeval učinkovito zunanje delovanje, vključno s celovitimi partnerstvi z državami izvora in tranzita.

Charles Michel
Foto: Juan Medina/REUTERS

Michel je na novinarski konferenci kot dober zgled za to sodelovanje izpostavil memorandum, ki ga je EU julija sklenila s Tunizijo.

Oba s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen pa sta poudarila še pomen zakonitih migracij. Razumevanje glede tega so izkazali tudi voditelji, je povedala von der Leyen.

Celovit pristop vključuje še boj proti tihotapcem ljudi, pri čemer gre po besedah predsednice komisije za organizirani kriminal. Pomemben del pa je glede na izjavo tudi učinkovito vračanje nezakonitih migrantov.

Michel in von der Leyen nista neposredno odgovorila na vprašanja o ostri retoriki nekaterih voditeljev, predvsem madžarskega premierja Viktorja Orbana. Predsednica komisije je poudarila, da “so migracije vedno bile in vedno bodo, vprašanje je le, kako jih bomo skupaj upravljali”. Tako kot Michel je dejala, da sta pri upravljanju migracij enako pomembna tako zunanji kot notranji vidik migracij.

Slednjega obravnava pakt o migracijah in azilu, pri čemer je von der Leyen optimistična, da ga bosta Evropski parlament in Svet EU potrdila, potem ko se je državam članicam v sredo uspelo dogovoriti o t. i. krizni uredbi.

“Zdaj se bodo lahko začela pogajanja z Evropskim parlamentom in bomo enkrat za vselej dobili dogovor o tem, kaj pomenita odgovornost in solidarnost držav članic pri soočanju s skupnim evropskim izzivom – migracijami,” je povedal.

Premier Robert Golob pa je medtem glede nesoglasij med državami članicami na področju migracij, dejal, da je to vprašanje, s katerim se bo morala unija verjetno ukvarjati še nekaj naslednjih desetletij.

“Zato ni nič narobe, če ni rešitev danes. Pomembno je, da smo jih začeli iskati in delati počasne korake tudi na tem področju,” je povedal.

Voditelji so pokazali politično voljo za nadaljnje poglabljanje evropskega projekta, je po zasedanju povedal gostitelj, španski premier Pedro Sanchez. Sprejeli so skupno izjavo, v kateri so zastavili okvir za razprave o strateških prioritetah unije, tudi spričo nadaljnje širitve.

Foto: Jon Nazca/REUTERS

“Granado bomo vedno povezovali s tem, da so vse članice izrazile politično voljo za napredovanje in poglabljanje evropskega projekta,” je povedal Sanchez.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje