Modnega velikana, ki naj bi zlorabljal mlade moške, preiskuje FBI

Svet 17. Jan 202408:15 0 komentarjev
Mike Jeffries
Mike Jeffries na vrhuncu svoje moči v 90-ih. (Foto: PROFIMEDIA)

Obtožbe na račun nekdanjega velikana modnega sveta Mika Jeffriesa in njegovega britanskega partnerja Matthewa Smitha, ki sta bila poslovno povezana prek vodenja družbe Abercrombie & Fitch, je začel preiskovati tudi FBI. Osumljena sta trgovine s spolnimi storitvami. Preiskava sledi jesenski dokumentarni oddaji BBC, v kateri je 12 prič razkrilo, da naj bi imela poslovna partnerja dobro organizirano mrežo posrednikov, ki so zanju lovili mlade moške in jih vozili na njune orgije.

Ameriška zvezna agencija FBI je v primeru Jeffries in Smith sprožila preiskavo, in sicer po jesenski dokumentarni oddaji britanske medijske hiše BBC, v kateri je spregovorilo 12 prič, ki naj bi jih poslovneža spolno izkoriščala in zlorabljala.

Kot smo poročali, je BBC v dve leti trajajoči preiskavi razkril, da naj bi imela poslovna partnerja, povezana prek modne hiše Abercrombie & Fitch (A&F), dobro organizirano mrežo posrednikov, ki so zanju ‘lovili’ mlade moške in jih vozili na njune spolne zabave oziroma orgije. Tam so moške brili, omamljali z drogo in spolno zlorabljali.

Zdaj je, nekaj mesecev po razkritju, nekdanjega direktorja modne hiše in njegovega partnerja pod drobnogled vzel še FBI. Trenutno agenti še zaslišujejo priče in jim pošiljajo sodne pozive.

Proti osumljencema Jeffriesu in Smithu naj bi po zbranih dokazih vložili civilno tožbo, ki ju bremeni vodenja trgovine s spolnimi storitvami. Raziskavo proti osumljenima vodi posebna enota FBI, ki se specializira v preiskovanju spolnih zločinov. Vpleteni preiskave niso želeli komentirati, tudi piše BBC.

Medijska poročanja so vodila tudi v civilno tožbo proti A&F. Družbo v njej obtožujejo, da je med letoma 1992 in 2014 financirala operacije Jeffriesa in Smitha. V tožbi je navedeno, da je Jeffries v času, ko je bil izvršni direktor, spolno zlorabil več kot 100 moških in da je z mladimi moškimi manipuliral z “obljubami, da jim bo omogočil sanjsko manekensko priložnost – postati Abercrombie model”.

 Abercrombie & Fitch
Foto: PROFIMEDIA

Danes 79-letni Mike Jeffries je bil v 90. letih prejšnjega stoletja eden od zvezdnikov modnega sveta. Ameriški poslovnež je leta 1992 postal izvršni direktor modne hiše A&F in jo rešil z roba prepada. V dobrem desetletju njegovega vodenja je postala ena bolj prepoznavnih modnih znamk. Ravno njegov vpliv pa naj bi bil po poročanju BBC tisti, s katerim naj bi na zabave zvabljal moške, rekoč, da je za njihovo kariero bolje, če pridejo.

Dokumenti pričajo, da je šlo za dobro organizirano operacijo

Osem moških je za BBC povedalo, da so se domnevne zlorabe dogajale med letoma 2009 in 2015 v več mestih po svetu – Londonu, New Yorku in Marakešu. Razkrili so tudi dokumente, ki podpirajo njihove trditve, med njimi so bile letalske vozovnice ter načrti srečanj in dogodkov. Ti so razkrili, da je šlo v resnici za zelo organizirano operacijo, ki je vključevala mrežo rekrutov s posrednikom Jamesom Jacobsonom.

Pri BBC so danes 70-letnega Jacobsona izsledili, a je vse trditve zavračal, ob tem pa zatrjeval, da so bili moški nad dogodki navdušeni. Ob tem naj bi novinarje večkrat poskušal podkupiti, v zameno, da iz poročanja izpustijo njegovo ime, jim je obljubljal: “Povedal vam bom vse.”

Na poročanja se je jeseni odzvala tudi družba A&F, ki je dejala, da je nad razkritjem zgrožena, vedenje Jeffriesa pa označila za odvratnega. Blagovna znamka naj bi od takrat zmanjšala njegov delež pokojnine, ki se je pred tem gibala pri milijonu dolarjev letno (920.000 evrov).

Jeffries je prek svojega odvetnika vedno zavračal komentarje, medtem ko se Smith na obtožbe BBC ni nikoli odzval.

Več o razkritjih glede domnevnih spolnih zlorab si lahko preberete v prispevku Razkritje BBC: modnemu velikanu mlade moške na orgije vozila mreža posrednikov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!