Na čelo Beograda Vučićev zaveznik

Svet 20. Jun 202221:06 0 komentarjev
Aleksandar Šapić
N1/zajem zaslona

Skupščina srbske prestolnice je danes za novega župana izbrala Aleksandra Šapića, zaveznika srbskega predsednika Aleksandra Vučića. Šapića, prvega s kandidatne liste Aleksandar Vučić - Skupaj zmoremo vse na aprilskih lokalnih volitvah, je na tajnem glasovanju podprlo 57 od skupno 110 svetnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Zanj so glasovali člani vladajoče Vučićeve Srbske napredne stranke (SNS) in koalicijskih socialistov (SPS) Ivice Dačića ter en opozicijski svetnik, medtem ko je preostala opozicija volitve bojkotirala.

Aleksandar Šapić je bil doslej tri mandate predsednik občine Novi Beograd, je aktualni podpredsednik glavnega odbora Srbske napredne stranke Aleksandra Vučića in vodi lastno humanitarno fundacijo, v preteklosti pa je bil tudi eden najboljših vaterpolistov na svetu, njegovo biografijo povzema Tanjug. Do lani je vodil manjšo nacionalistično stranko SPAS, ki pa se je nato priključila SNS, dodaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V medijih je odmevala predvsem njegova doktorska disertacija, saj je posebna strokovna skupina leta 2014 ugotovila, da jo je v veliki večini prepisal. Zasebna beograjska univerza, kjer je Šapić dve leti pred tem doktoriral, je nato sprožila postopek, ki pa ga ni nikoli zaključila.

A kot izpostavlja APA, Šapić ni edini politik v vrhu SNS, ki se je soočil s tovrstnimi očitki. Državna univerza v Beogradu je finančnemu ministru Siniši Maliju celo odvzela doktorski naziv, potem ko je njegovo disertacijo razglasila za plagiat. A Mali, tesen Vučićev zaveznik, trenutno velja za najverjetnejšega kandidata za novega srbskega premierja.

Spričo velikosti in gospodarske moči Beograda je sicer Šapić danes postal eden najvplivnejših srbskih politikov.

V Srbiji so 3. aprila potekale lokalne, predsedniške in parlamentarne volitve. Dosedanji srbski predsednik Vučić je v tekmi za predsednika prepričljivo zmagal že v prvem krogu, njegova SNS pa je v parlamentu dobila skoraj polovico vseh poslanskih sedežev. Volitve v Beogradu so nasprotno prinesle dva izenačena tabora, tako da se je celo že ugibalo o ponovnih volitvah.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!