Na Japonskem po plazu blata pogrešajo 20 ljudi

N1 video 03. Jul 202118:53 > 19:19 0 komentarjev

Plaz blata je na Japonskem odnesel več hiš. Umrli sta najmanj dve osebi, še vedno pogrešajo okoli 20 ljudi. Plaz se je sprožil zaradi močnega deževja.

Na Japonskem je ogromen plaz blata, ki se je sprožil zaradi močnega deževja, odnesel več hiš. Umrli sta najmanj dve ženski, pogrešajo pa okoli 20 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Plaz se je sprožil v turističnem kraju Atami jugozahodno od Tokia.

“Slišal sem grozen zvok in videl, kako se vali blato, medtem ko so reševalci pozivali ljudi, naj zbežijo z domov,” je povedal vodja templja blizu kraja nesreče. Tudi sam je zbežal, ko se je vrnil, pa pred templjem ni bilo več avtomobilov in hiš.

Popolnoma je bilo uničenih deset hiš, še okoli 300 je bilo poškodovanih.

Japonski premier Jošihida Suga je dejal, da delajo vse, da bi zaščitili življenja. Pri reševanju in iskanju ljudi sodelujejo policija, gasilci, obalna straža in obrambne sile. Reševanje in odpravljanje škode pa ovira slabo vreme. Zato tudi ne morejo poleteti reševalni helikopterji in droni, je povedal premier. “Nadaljevali bomo z reševanjem ljudi, smo pa pozorni tudi na morebitno ponovno plazenje,” je dodal.

Zaradi podnebnih sprememb se razmere v zadnjih letih slabšajo

Na Japonskem je ta čas deževno obdobje, ki traja več tednov. V tem času so plazovi in poplave pogosti, v zadnjih letih pa se razmere zaradi podnebnih sprememb še slabšajo. Padavine so namreč bolj intenzivne zaradi toplejšega ozračja z več vlage.

V kraju Atami, ki ga je prizadel plaz, je v prvih treh dneh julija padlo več dežja kot ponavadi v celem mesecu, poroča britanski BBC. Obilno deževje je povzročilo škodo tudi v nekaterih drugih delih države.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!