Na lokalnih volitvah na Kosovu župane dobile tri občine

Svet 17. Okt 202121:17 > 22:43 0 komentarjev
Volitve na Kosovu
N1 Srbija

Na lokalnih volitvah na Kosovu so župane v prvem krogu dobile tri občine, kažejo trenutni izidi. V Prištini bodo o županu odločali v drugem krogu. Volitve so potekale brez težav.

Na Kosovu so danes potekale lokalne volitve, volišča so se zaprla ob 19. uri. Trenutni podatki kažejo, da je do zaprtja volišč glasovalo 43 odstotkov registriranih volilcev. Župane in svetnike so prebivalci volili v 38 občinah.

Vzporedno glasovanje kaže, da so v prvem krogu župana izvolili v treh izmed sedmih občin z albansko večino. V Mitrovici je s 53 odstotki zmagal Bedri Hamza, kandidat Demokratske stranke Kosova. Župan Uroševca Agim Aljiu iz Demokratske stranke Kosova je prejel 65,5 odstotka glasov. V občini Peć pa 59,8 odstotka glasov slavi sedanji župan Gazmend Muhaxheri (Demokratična zveza Kosova).

Prebivalci glavnega mesta Priština bodo o županu odločali v drugem krogu. Za mesto župana se bosta potegovala Arben Vitia (Gibanje za samoodločbo) in Perparim Rame (Demokratična zveza Kosova). Glede na vzporedne volitve je Vitia prejel 45,7 odstotka glasov, Rame pa 26,3.

Srbska lista je razmišljala o bojkotu volitev. Nato pa je – po posvetu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem – na glasovanje odšla danes zjutraj, poroča N1 Srbija. Svoje predstavnike Srbi volijo v 20 občinah, v 10 računajo na zmago. Nekateri kandidati so na glasovanje prišli s prelepljenimi usti, na lepilnem traku pa je pisalo ‘nalepka’.

Volitve na Kosovu
N1 Srbija

Vodja opazovalcev Evropske unije Lukas Mandl je sporočil, da volitve potekajo brez težav. Evroposlanec iz vrst desnosredinske EPP Mandl je izrazil zadovoljstvo, da lahko lahko EU s 100 opazovalci pripomore k volilnemu procesu na Kosovu.

Je pa N1 Srbija poročala, da je policija aretirala dve osebi, ki sta osumljeni jemanja oziroma dajanja podkupnine v povezavi z glasovanjem. Aretirali so tudi sina trenutnega župana Klokota Božidara Dejanovića, osumljen je kupovanja glasov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!