Na Novi Zelandiji dovoljena evtanazija

Svet 07. Nov 202115:38 0 komentarjev
Covid oddelek
Matej Povše/UKC LJ

Na Novi Zelandiji je z današnjim dnem uzakonjena evtanazija. Ta možnost končanja življenja stopa v veljavo leto potem, ko so jo prebivalci s 65 odstotki glasov podprli na referendumu.

Na referendumu oktobra lani sta dve tretjini volivcev podprli predlog zakona, ki omogoča neozdravljivo bolnim smrt ob medicinski pomoči. S tem je po ocenah podpornikov zmagala pravica do izbire in dostojanstva ter nadzora nad lastnim telesom.

Dva zdravnika morata potrditi, da je bolnik dobro informiran. Obenem morajo biti izpolnjeni še nekateri drugi pogoji, med drugim, da gre za osebo, ki je ni mogoče pozdraviti in ima pred seboj manj kot šest mesecev življenja.

Razpravo o evtanaziji je pred leti sprožila hudo bolna pravnica Lecretia Seales. Ta je med pravnim bojem umrla zaradi tumorja na možganih. To se je zgodilo leta 2015 prav na dan, ko ji je sodišče po dolgem sojenju zavrnilo pravico do evtanazije.

“Od danes naprej imamo prijaznejšo, humanejšo in sočutnejšo družbo,” je v današnjem sporočilu za javnost zapisala Brooke van Velden iz stranke ACT. Kritiki pa trdijo, da se s tem zakonom povečuje neenakost v družbi, saj bi se lahko uporabljal za zmanjševanje stroškov v zdravstvu in diskriminacijo manjšin.

Evtanazijo so prvi uzakonili na Nizozemskem leta 2002.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!