Na otoku v Tihem oceanu našli nenavadne oblike življenja

Svet 31. Jan 202311:16 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Otok blizu Tonge v Tihem oceanu, ki se je leta 2015 pojavil iz oceana, lanski izbruh vulkana pa ga je uničil, je z bogatim življenjem mikroorganizmov presenetil geologe in biologe. Pričakovali smo eno, odkrili pa nekaj popolnoma tretjega, je izsledke nedavno objavljene študije komentiral eden od raziskovalcev.

Otok blizu Tonge, ki se je leta 2015 pojavil iz oceana, je prekipeval od življenja, a ga je največji vulkanski izbruh zadnjih 30 let lani uničil. Sedemletni obstoj tega otoka je znanstvenikom dal redko priložnost za preučevanje razvoja tamkajšnjega življenja. Znanstvenike je presenetilo, kar so odkrili.

Namesto družin bakterij, za katere so pričakovali, da se bodo razvile na otoku Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, so raziskovalci našli nenavadno skupino mikrobov, ki izvira iz globokega podzemlja. Raziskovalci so svoje ugotovitve objavili 11. januarja v znanstveni reviji MBio.

“Nismo videli tistega, kar smo pričakovali,” je komentiral glavni avtor študije Nick Dragone, doktorski študent na oddelku za ekologijo in evolucijsko biologijo Univerze v Koloradu. “Mislili smo, da bomo videli organizme, ki jih najdemo med umikanjem ledenikov, ali cianobakterije, ki so značilni kolonizatorji. A smo namesto tega odkrili edinstveno skupino bakterij, ki presnavljajo žveplo in atmosferske pline,” je Dragone komentiral za Live Science.

Da bi ugotovili, kateri mikrobi so na novem otoku našli dom, so raziskovalci zbrali 32 vzorcev zemlje z različnih površin, ki niso porasle z rastlinami, ter jih nato analizirali. Na novonastalih vulkanskih otokih običajno najdejo bakterije iz oceanov ali ptičjih iztrebkov, okoli kraterja vulkana pa so našli bakterije, ki so se prehranjevale z žveplom in vodikovim sulfidom. Te bakterije bi površje lahko preplavile iz podzemnih vulkanskih mrež.

“Eden od razlogov, zakaj menimo, da smo našli te edinstvene mikrobe, so lastnosti, povezane z vulkanskimi izbruhi: veliko žvepla in plinastega vodikovega sulfida, ki verjetno spodbujata edinstvene taksone, ki smo jih našli,” je dejal Dragone in dodal, da so bili mikrobi najbolj podobni tistim, “ki jih najdemo v hidrotermalnih vrelcih in vročih izvirih, kot je Yellowstone, in drugih vulkanskih sistemih. Najverjetneje domnevamo, da mikrobi izvirajo iz teh vrst virov”.

Podvodni vulkan Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai, ki leži približno dva tisoč kilometrov severovzhodno od Nove Zelandije, je izbruhnil 15. januarja. Izbruh je trajal najmanj osem minut, oblaki plinov, dima in pepela pa so se vili več kilometrov visoko. Izbruh je bil tako močan, da ga je bilo slišati celo na Aljaski, ki je oddaljena kar deset tisoč kilometrov. Po podatkih ameriškega geološkega instituta je bil tako silovit, kot bi bil potres magnitude 5,8, če bi nastal na zemeljskem površju. Kot piše ameriški CNN, je bil izbruh 100-krat močnejši od bombe, ki so jo Američani vrgli na Hirošimo ob koncu druge svetovne vojne.

Raziskovalci so v novem poročilu objavili še, da je izbruh sprožil več kot 25.500 strel v samo petih minutah. V samo šestih urah je vulkan sprožil skoraj 400.000 strel. Polovica vseh strel na svetu je bila na vrhuncu izbruha koncentrirana okoli tega vulkana. Po poročilu družbe Vaisala, ki sledi strelam po svetu, naj bi izbruh presegel vse rekorde.

Obenem pa je prekrižal načrte znanstvenikom za nadaljnje raziskave. “Pričakovali smo, da bo otok ostal. Pravzaprav smo teden dni pred uničenjem otoka začeli načrtovanje ekspedicije,” je Dragone še povedal za Live Science. “Razočarani smo, da otoka ni več, a imamo zdaj veliko predvidevanj, kaj se zgodi, ko nastanejo tovrstni otoki.”

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai Hunga Tonga-Hunga Ha'apai
PROFIMEDIA
Hunga Tonga-Hunga Ha'apai Hunga Tonga-Hunga Ha'apai
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!