Na shodu ustrelili in ranili nekdanjega premierja Pakistana

Svet 03. Nov 202214:01 > 14:28 0 komentarjev
Imran Khan
PROFIMEDIA

Nekdanjega pakistanskega premiera Imrana Kana so na današnjem političnem zborovanju blizu mesta Gužranvala ustrelili v nogo, njegovo stanje pa je stabilno, je dejal njegov svetovalec Rauf Hasan. Napad je označil za "poskus uboja in atentata". Po njegovih navedbah je bil eden od napadalcev hudo ranjen, drugega pa je že aretirala policija.

Po poročanju tujih tiskovnih agencij je bilo v napadih ranjenih še vsaj osem ljudi.

Pakistanski predsednik Arif Alvi, ki je tesen politični zaveznik Imrana Kana, je napad na Twitterju obsodil kot “zavržen poskus atentata”.

Kan že od prejšnjega petka vodi pohod iz mesta Lahore proti prestolnici Islamabad, kjer se zavzema za razpis novih volitev, potem ko je bil spomladi odstavljen s premierskega stolčka.

Med tako imenovanim “dolgim pohodom” se je 70-letni Imran Kan vsak dan povzpel na ladijski zabojnik, ki ga je vlekel tovornjak, in z odprtega vrha govoril večtisočglavi množici v mestih in krajih na poti.

protest, pakistan
PROFIMEDIA

Pakistanska volilna komisija je prejšnji mesec nekdanjemu predsedniku vlade zaradi korupcije za pet let prepovedala udeležbo na volitvah. Ugotovila je namreč, da si je Kan v času, ko je bil na položaju, protizakonito prilastil več dragih daril, ki jih je prejel od predstavnikov drugih držav in da premoženja ni prijavil pristojnim organom.

V Pakistanu morajo predstavniki države prijaviti vsa darila, ki jih prejmejo od predstavnikov drugih držav, obdržijo pa lahko le tista, ki ne presegajo določene vrednosti. V nekaterih primerih lahko darila po znižani ceni tudi odkupijo.

Kan je po odhodu s položaja zbral veliko število podpornikov, ki so protestirali proti njegovi odstavitvi in zahtevali predčasne volitve. Vsi poslanci njegove stranke so tudi zapustili parlament in tako izsilili niz nadomestnih volitev.

V Pakistanu sicer že desetletja vladajo vojaški generali in nobenemu izvoljenemu predsedniku vlade zaradi zakulisne vloge vojske ni uspelo dokončati mandata. Med Pakistanci je prisotna bojazen, da bo Kanova izključitev iz politike sprožila nov val političnih pretresov v državi, ki se še vedno spopada s posledicami uničujočih poletnih poplav.

protest, pakistan
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!