Na vrhu Kitajske in držav srednje Azije o potrebi po zaupanju

Svet 18. Maj 202321:41 0 komentarjev
Ši Đinping
PROFIMEDIA

V kitajskem mestu Šian se je danes začel dvodnevni vrh Kitajske in držav srednje Azije, na katerem si Peking prizadeva okrepiti sodelovanje z regijo. Kitajski predsednik Ši Džinpingom je voditeljem držav srednje Azije kot ključna področja sodelovanja izpostavil trgovino in kmetijstvo, pa tudi izboljšanje povezljivosti med državami.

Kitajski predsednik Ši Džinpingom je voditeljem držav Kazahstana, Kirgizistana, Tadžikistana, Turkmenistana in Uzbekistana izpostavil potrebo po krepitvi sodelovanja, zaupanja in vzajemne podpore, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako si kitajski predsednik želi zagnati nove projekte v okviru pobude svilne ceste, s katero Peking financira infrastrukturne projekte po svetu in tako krepi svojo vlogo v mednarodni skupnosti, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Kitajska in države srednje Azije naj bi med vrhom podpisale več dogovorov na področju gospodarstva in trgovine. Voditelji pa naj bi v luči vojne v Ukrajini razpravljali tudi o varnostnih razmerah v regiji, poročajo kitajski mediji.

Vrh Kitajske in držav srednje Azije bo potekal do petka. Takrat se bo v japonski Hirošimi začel vrh skupine sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7). V ospredju srečanja bodo med drugim prizadevanja za dosego enotnega stališča glede naraščajočega vpliva Kitajske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!