Nagrada Saharov Mahsi Amini in iranskemu protestnemu gibanju

Svet 19. Okt 202313:12 0 komentarjev
Jina Mahsa Amini
Jina Mahsa Amini. Jina je njeno kurdsko ime, ki ga iranski režim ne priznava. (foto: PROFIMEDIA)

Evropski parlament je razglasil nagrajenko najpomembnejšega priznanja Evropske unije na področju človekovih pravic. Nagrado si je prislužila pokojna Mahsa Amini, ki velja za simbol boja za pravice žensk v Iranu. Priznanje je dobilo tudi iransko gibanje za pravice žensk.

Nagrada Saharova za svobodo misli je najpomembnejše priznanje, ki ga Evropska unija podeljuje za delo na področju človekovih pravic. Je poklon posameznikom, skupinam in organizacijam, ki so izjemno prispevali k svobodi misli. Letos so ta naziv podelili pokojni Mahsi Amini in iranskemu gibanju Ženske, življenje, svoboda, je naznanila predsednica parlamenta Roberta Metsola. Kot je dejala, dobro leto po smrti Amini parlament še naprej stoji ob strani tistim, ki se v Iranu bojujejo za enakost, dostojanstvo in svobodo.

22-letne Mahse Amini je pred letom dni umrla po nasilni aretaciji iranske moralne policije, ki jo je prijela zaradi domnevno nepravilnega nošenja islamske naglavne rute hidžab. Njena smrt je sprožila množične proteste pod geslom Ženska, življenje, svoboda tako po Iranu kot po svetu.

Protesti v Iranu so bili sprva usmerjeni proti islamskim pravilom oblačenja za ženske, nato pa so prerasli v protivladne demonstracije in odkrito nasprotovanje versko-avtokratski ureditvi v Iranu. V protestih je bilo ubitih na stotine ljudi, na tisoče pa aretiranih. Nekatere od teh so kasneje tudi usmrtili.

protest, iran, mahsa amini, nemčija,
Ženske in moški po vsem svetu si v znak solidarnosti z ženskami v Iranu strižejo lase. Na fotografiji protestnice v Berlinu. (foto: Profimedia)

V znak solidarnosti s protivladnimi demonstracijami v Iranu si je takrat med drugim švedska poslanka Evropskega parlamenta Abir Al-Sahlani pred navzočnostjo poslancev in svetovnimi kamerami odrezala šop las. To je bila le ena izmed mnogih žensk, ki so tako simbolično podprle protestnike.

Zakaj prav oni?

Kot je danes v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejala Metsola, je bil umor Amini prelomnica, ki je sprožila gibanje na čelu z ženskami, ki sedaj piše zgodovino.

“Evropski parlament ponosno stoji ob strani pogumnim in kljubujočim, ki se še naprej bojujejo za enakost, dostojanstvo in svobodo v Iranu,” je v Strasbourgu dejala Metsola in dodala, da stojijo tudi ob tistih, ki celo iz zapora ohranjajo gibanje Ženske, življenje, svoboda pri življenju.

S tem ko so jih izbrali za prejemnike Saharove nagrade za letošnje leto, se parlament spominja njihovega boja in še naprej izkazuje čast tistim, ki so “za svobodo plačali najvišjo ceno”.

V Evropskem parlamentu so ob tem spomnili, da so poslanci že večkrat obsodili slabe razmere na področju človekovih pravic v Iranu in spodbujali k dodatnim sankcijam. Te je EU doslej zaradi nasilnega zatiranja protestov in množičnih aretacij sprejela že v več svežnjih. Niso pa članice doslej dosegle soglasja o morebitni razglasitvi iranske revolucionarne garde za teroristično organizacijo, k čemur so med drugim pozvali evropski poslanci.

Nagrada Saharov

Prvo nagrado Saharov sta leta 1988 prejela Nelson Mandela in Anatolij Marčenko. V naslednjih letih so sledili politični voditelji, novinarji, odvetniki, aktivisti civilne družbe, pisatelji, matere in žene, voditelji manjšin, mirovni aktivisti in mnogi drugi, ki so z borbo za svobodo prepričali komisijo. Lani je nagrado prejelo ukrajinsko ljudstvo. Kandidate sicer lahko predlagajo parlamentarne politične skupine ali posamezni poslanci.

Evropski parlament nagrado Saharova skupaj s 50.000 evri podeljuje na slovesnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu. Letos jo bodo podelili 13. decembra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!