Najbogatejši Zemljan Jeff Bezos poletel v vesolje

Svet 20. Jul 202115:45 > 21:47 0 komentarjev

Ameriški milijarder in ustanovitelj spletnega velikana Amazon Jeff Bezos je danes uspešno poletel v vesolje in se kmalu zatem že vrnil nazaj na Zemljo. Na krovu vesoljskega plovila New Shepard so bili tudi njegov brat Mark, 82-letna nekdanja ameriška pilotka in 18-letni Nizozemec.

Potem, ko je 11. julija na krovu vesoljskega plovila SpaceShipTwo Unity v vesolje poletel britanski milijarder Richard Branson, se je v vesolje danes odpravil tudi ameriški milijarder in ustanovitelj Amazona Jeff Bezos. Skupno je popolnoma avtomatiziran polet trajal okoli deset minut. Po izstrelitvi je vesoljsko plovilo New Shepard Bezosovega podjetja Blue Origin v dveh minutah pospešilo na več kot 3.700 kilometrov na uro. Nato se je kapsula ločila od rakete, ki jo bodo lahko znova uporabili.

18-letnik kot najmlajši človek v vesolju doslej

Potniki so lahko za kratek čas tudi preizkusili občutek breztežnosti, ob tem pa je bilo slišati smeh in vzklike veselja. Plovilo je bilo od Zemlje najdlje oddaljeno več kot sto kilometrov, nato pa se je začelo vračati proti Zemlji, kjer so pristanek ublažila padala. Na krovu je bil tudi 18-letni Oliver Daemen, ki je najmlajši človek v vesolju doslej. Vstopnico za polet je kupil njegov oče, nizozemski investicijski bankir Joes Daemen. Poleg njega sta se poleta udeležila še 82-letna ameriška pilotka Wally Funk in Bezosov brat Mark.

Jeff Bezos polet v vesolje
Joe Skipper/REUTERS

Vesoljski obisk ustanovitelja Amazona predstavlja pomemben mejnik za njegovo vesoljsko podjetje Blue Origin, ki namerava služiti z vesoljskim turizmom. “Najboljši dan vseh časov,” je pred pristankom sporočil navdušeni 57-letni Bezos, ki je iz kapsule New Shepard stopil s kavbojskim klobukom na glavi. Britanec Branson je kmalu konkurentu tvitnil pohvalno izjavo in zaželel vse najboljše vsej posadki New Sheparda.

Bezos si je želel v vesolje že, ko je bil star pet let, želja pa se mu je uresničila sedaj, ko je najbogatejši zemljan na svetu s premoženjem, ocenjenim na več kot 200 milijard dolarjev. Pred kratkim se je odpovedal vodenju Amazona z napovedjo, da se bo posvetil svojim številnim drugim projektom, na čelu z Blue Origin. Podjetje ima 3.500 zaposlenih in izdeluje tudi rakete za prenos satelitov v Zemljino orbito.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!