Namesto soli na zaledenelih cestah pesa in sok kislih kumaric?

Svet 19. Dec 202117:52 > 18:10 1 komentar
plug
Profimedia

Nedavna objava, da bodo v Washingtonu ceste pozimi namesto s soljo posipali z mešanico z izvlečkom pese, je številne presenetila in zmedla. A zdi se, da tak način preprečevanja poledice deluje.

Washington se tako kot nekatera druga mesta že dolgo zanaša na mešanico pese in soli, ki jo posipa po cestah. Mešanica sladkorne pese in kloridov je bolj učinkovita pri taljenju ledu in zniževanju ledišča vode kot sol, poroča Bloomberg. Hkrati pa je tudi biološko razgradljiva in manj uničuje vozila.

Metodo je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja odkril madžarski znanstvenik, razširila pa se je tudi v Severno Ameriko. Uporabljati se je začela sočasno z drugimi stranskimi proizvodi iz kmetijstva, kot so sok kumaric, sirna slanica in ostanki piva. Po ulicah so jih razpršili, da bi zmanjšali porabo soli.

V Združenih državah Amerike vsako leto za posipavanje cest porabijo od 15 do 17 milijonov ton soli. Ta onesnažuje vodo in ekosistem ter uničuje vozila in stavbe. V skrbi za okolje so nedavno spremenili nekatere politike posipavanja cest s soljo in kemičnimi sredstvi za odmrzovanje. V Michiganu – snežni državi, kjer na tisočih hektarjih pridelujejo sladkorno peso – so pilotni projekt posipavanja cest začeli 2020. Še pred tem – leta 2015 – pa je podoben projekt zagnalo glavno mesto v kanadski provinci Manitoba Winnipeg.

Na tržišču se pojavljajo prvi izdelki za odmrzovanje cest na osnovi pese. V kombinaciji z različnimi kloridi mešanica deluje veliko bolje kot sama sol. Za vsak dolar, vložen v izdelke s peso, se prihranijo štirje dolarji, piše Bloomberg.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje