Ne vedo, kako se je na bančnem računu znašla gora denarja

Svet 07. Apr 202411:40 1 komentar
dollar, dolar, denar
Foto: PROFIMEDIA

Računovodje v Južni Karolini raziskujejo nenavaden primer. Nikakor ne morejo pojasniti, kako se je na bančnem računu zvezne države znašlo 1,8 milijarde dolarjev (1,6 milijarde evrov).

Iz Južne Karoline poročajo o nenavadnem zapletu. Državni uradniki so ugotovili, da ima zvezna država na bančnem računu približno 1.6 milijard evrov, ne vedo pa, od kod je ta denar prišel, poroča ameriška tiskovna agencija AP News.

“To je tako, kot da bi prišli v banko, kjer bi vam predsednik banke rekel, da imamo v trezorju veliko denarja, vendar ne vemo, komu pripada,” je za AP News dejal republikanski senator Larry Grooms, ki vodi senatni odbor, ki preiskuje to težavo.

Gre še za en primer težav z državnimi knjigami in agencijami, za katere običajno skrbijo izvoljeni uradniki, ki so odgovorni za usklajenost državnih računov. Lani je zaradi administrativne napake – agencija je na računih za visoko šolstvo denar knjižila dvakrat – odstopil glavni računovodja države. Krivdo so takrat prevalili na nove računalniške sisteme.

Tokratni primer je drugačen, saj ne gre zgolj za napako na papirju, pač pa je na bančnem računu res denar, njegovega izvora pa ne poznajo.

Preiskovalne računovodje zdaj skušajo pojasniti, kaj se je zgodilo. Zdi pa se, da je pred njimi še dolga pot. Kljub naporom še vedno ne vedo, kaj je povzročilo napako. Tudi če obstajajo zapisi, od kod je prišlo 1,6 milijarde evrov, državni voditelji s tem niso seznanjeni. “Dobra novica je, da denarja nismo izgubili,” je dejal republikanski guverner Henry McMaster.

Zgodba je dobila tudi politično noto, saj odgovornost za skrivnosten zaplet uradniki že prelagajo z enega na drugega.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje