Nemčija priznala genocid v Namibiji, obljubila finančno pomoč

Svet 28. Maj 202114:53 > 15:25 0 komentarjev
Genocid, Namibija
Christian Mang/REUTERS

Nemčija je uradno priznala, da je med kolonizacijo Namibije na začetku prejšnjega stoletja zagrešila genocid. Namibiji je obljubila za več kot milijardo evrov finančne pomoči.

Nemški kolonialisti so v pokolih v letih 1904–1908 pobili več deset tisoč pripadnikov staroselskih ljudstev Herero in Nama. Zgodovinarji te pokole označujejo za prvi genocid 20. stoletja. Berlin je v preteklosti priznal, da so se med kolonizacijo Namibije zgodila grozodejstva, a je zavračal izplačilo neposrednih reparacij.

“Zdaj bomo te dogodke uradno označevali, kar so z današnje perspektive genocid,” je danes izjavil nemški zunanji minister Heiko Maas. Pozdravil je dogovor z Namibijo o dogodkih na ozemlju, ki je bilo po nemški okupaciji od leta 1884 do leta 1915, piše tiskovna agencija AFP.

“Ob zgodovinski in moralni odgovornosti Nemčije za odpuščanje prosimo Namibijo in potomce žrtev za zagrešena grozodejstva,” je dejal Maas. Ob tem je napovedal, da bo Nemčija podprla obnovo in razvoj Namibije z 1,1 milijarde evrov finančnega programa. Po navedbah virov blizu pogajalcev bodo sredstva izplačana v 30 letih, namenjena pa bodo predvsem potomcem ljudstev Herero in Nama.

Namibija: Priznanje korak v pravo smer

Namibija je nemško priznanje pozdravila kot korak v pravo smer. “Priznavanje Nemčije, da je bil zagrešen genocid, je prvi korak v pravo smer,” je sporočil tiskovni predstavnik namibijskega predsednika Hagea Geingoba.

Nemški zunanji minister Heiko Maas.
Tobias Schwarz/REUTERS

Namibija se je med nemško kolonizacijo imenovala Nemška jugozahodna Afrika. Po letu 1915 je bila nato 75 let del Južne Afrike, neodvisna pa je postala leta 1990. Med nemško kolonizacijo so napetosti dosegle vrhunec leta 1904, ko so se pripadniki ljudstva Herero, ki so ostali brez živine in zemlje, uprli, kmalu za njimi pa se je uprlo tudi ljudstvo Nama.

V bitki pri Waterbergu avgusta 1904 je pred nemškimi silami v puščavo Kalahari zbežalo 80.000 Hererov. Le 15.000 jih je preživelo. V letih 1904–1908 je bilo ubitih najmanj 60.000 Hererov in 10.000 Namov. Kolonialni vojaki so izvajali množične usmrtitve, izganjali moške, ženske in otroke v puščavo, kjer jih je na tisoče umrlo od žeje, ter postavljali koncentracijska taborišča.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!