Nenadna smrt beloruskega zunanjega ministra Vladimirja Makeja

Svet 26. Nov 202216:52 > 19:25 0 komentarjev
Vladimir Makej
Profimedia

V 65. letu starosti je umrl beloruski zunanji minister Vladimir Makej, je danes sporočila beloruska tiskovna agencija Belta. Vzrok smrti za enkrat še ni znan.

Na smrt beloruskega zunanjega ministra Vladimirja Makeja so se že odzvali v Moskvi. “Pretreseni smo zaradi poročil o smrti vodje ministrstva za zunanje zadeve Belorusije Vladimirja Makeja. Uradno sožalje bo objavljeno kmalu,” je na Telegram zapisala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova.

Vladimir Makej se je rodil 5. avgusta 1958 v regiji Grodno. Diplomiral je na državnem pedagoškem inštitutu za tuje jezike v Minsku. Med letoma 2000 in 2008 je bil pomočnik beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka, avgusta 2012 pa je bil imenovan za zunanjega ministra, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Pred predsedniškimi volitvami in kasnejšimi množičnimi protivladnimi protesti v Belorusiji leta 2020 je bil Makej eden od pobudnikov prizadevanj za izboljšanje odnosov Belorusije z Zahodom in tudi kritiziral Rusijo. Kmalu po začetku protestov pa je spremenil svoje stališče in trdil, da za protesti stoji Zahod.

Beloruska opozicijska voditeljica Svetlana Tihanovska, ki živi v izgnanstvu, je v luči tega Makeja obtožila, da je izdajalec. “Leta 2020 je Makej izdal beloruski narod in je podprl tiranijo. Tako si ga bodo zapomnili Belorusiji,” je sporočila.

Ministrova stališča do vojne v Ukrajini

Po ruski invaziji, ki se je začela februarja letos, je Makej menil, da je vojna posledica provokacij Zahoda in da bi ukrajinske oblasti morale pristati na pogoje za mir, ki jih je postavila Rusija.

Nekaj dni pred začetkom vojne v Ukrajini – ta je južna soseda Belorusije –, je Makej sicer obljubil, da napadov z beloruskega ozemlja ne bo. Njegova obljuba se nato ni uresničila, spominja tiskovna agencija Reuters, ruske sile so namreč v Ukrajino vstopile tudi iz Belorusije.

V začetku tega tedna se je minister Makej v Erevanu udeležil konference Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO), vojaške zveze več nekdanjih sovjetskih držav, v ponedeljek pa naj bi se srečal z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!