Netanjahu po telefonu Bidnu: “Takšnega divjaštva nismo videli od holokavsta”

Svet 11. Okt 202309:21 2 komentarja
Benjamin Netanjahu
Foto: ABIR SULTAN/Pool via REUTERS

Izraelski premier Benjamin Netanjahu in ameriški predsednik Joe Biden sta v torek zvečer že tretjič v štirih dneh govorila po telefonu. Netanjahu se je Bidnu in njegovi administraciji zahvalil za vso podporo.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je v telefonskem pogovoru ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu zahvalil za podporo ZDA v spopadih s skrajnim palestinskim gibanjem Hamas. Poudaril je, da je izraelsko ljudstvo globoko ganjeno zaradi velike zavezanosti Bidnove administracije k podpori Izraelu.

V nadaljevanju je Bidnu povedal, da je Izrael v soboto prizadel napad, kakršnega še niso videli. “Takšnega divjaštva nismo videli od holokavsta. Zgodilo se je na stotine pokolov, družine so bile pregnane iz postelj v lastnih domovih, ženske so bile brutalno posiljene in umorjene, več kot 100 ljudi je bilo ugrabljenih, vključno z otroki,” je dejal. Od zadnjega telefonskega pogovora naj bi se razmere po besedah izraelskega premierja še poslabšale. “Vzeli so na desetine otrok, jih zavezali, zažgali ali usmrtili. Obglavili so vojake,” je izpostavil in spomnil na sobotni napad na glasbenem festivalu Supernova v puščavi Izraela, kamor so vdrli pripadniki Hamasa. “Hujši so od pripadnikov Islamske države in tako jih moramo tudi obravnavati,” je poudaril.

Prihod ameriške vojaške pomoči in dodatne okrepitve pa je napovedal Biden. Z izraelskim premierjem sta govorila tudi o prizadevanjih obeh držav, da je treba zagotoviti, da noben sovražnik Izraela ne bo mogel izkoristiti trenutnega položaja v svojo korist. Ameriški predsednik Biden je sicer včeraj napade pripadnikov Hamasa označil za dejanja čistega zla. “ZDA stojijo za Izraelom in zagotovili bomo, da bo imel vse potrebno za obrambo. Za terorizem ni izgovora. Hamas se ne zavzema za pravice Palestincev, ampak jih uporablja kot živi ščit,” je dejal ameriški predsednik in dodal, da imajo vse države dolžnost, da odgovorijo na takšna grozodejstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje