Na Poljskem nov zakon o tujcih, ki omogoča lažji izgon migrantov

Svet 26. Okt 202118:37 > 18:44 0 komentarjev
Poljska
Kacper Pempel/REUTERS

Na Poljskem je v veljavo stopil nov zakon o tujcih, ki omogoča lažji izgon migrantov, ki so v državo vstopili nezakonito. Zakon obmejnim organom dovoljuje, da po pripravi zapisnika nezakonitega prehoda meje tujca izženejo iz države, lahko pa mu izrečejo tudi prepoved ponovnega vstopa na Poljsko in schengensko območje. Razlog za spremembo zakona je vedno več nezakonitih prihodov v državo iz Belorusije.

Na Poljskem je začel veljati nov zakon o tujcih, ki omogoča lažji izgon migrantov, ki so v državo vstopili nezakonito. Razlog za spremembo zakona je vedno več nezakonitih prihodov v državo iz Belorusije.

Zakon poljskim varuhom meje dovoljuje, da po pripravi zapisnika nezakonitega prehoda meje tujca izženejo iz države. Hkrati mu bodo lahko izrekli prepoved ponovnega vstopa na Poljsko in schengensko območja za obdobje od šestih mesecev do treh let, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljski urad za tujce bo lahko poleg tega v prihodnosti zavrnil vsako prošnjo za mednarodno zaščito, če so prosilca prijeli neposredno po nezakonitem prehodu meje. Prav tako bo urad zavezan obravnavati samo tiste prošnje za azil, ko je tujec “prišel neposredno iz države, v kateri je ogroženo njegovo življenje ali svoboda” in lahko verodostojno predstavi razloge za nezakonit prehod meje.

Spremembo zakonodaje je sredi oktobra sprejel poljski parlament, poljski predsednik Andrzej Duda pa je zakon podpisal pred kratkim. Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je takrat izrazil globo zaskrbljenost in ocenil, da spremenjena zakonodaja spodkopava temeljno pravico do azila.

Poljska vlada in EU obtožujeta beloruskega voditelja Aleksandra Lukašenka, da na organiziran način omogoča prihode migrantov in beguncev s kriznih območij na zunanje meje EU. Lukašenko je konec maja kot odgovor na zaostrene sankcije Zahoda proti Belorusiji napovedal, da Minsk migrantom ne bo več preprečeval nadaljevanja poti v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!