Poljski premier se želi z EU pogajati brez groženj

Svet 25. Okt 202114:41 0 komentarjev
Mateusz Morawiecki
Pascal Rossignol/REUTERS

Poljski premier Mateusz Morawiecki je za Financial Times spregovoril o sporu med Brusljem in Varšavo, ki traja že dalj časa, nedavno pa ga je poglobila sodba poljskega ustavnega sodišča o primarnosti prava. Kot je poudaril Morawiecki, za Poljsko grožnje evropskih institucij niso sprejemljive.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v pogovoru za današnjo izdajo britanskega časnika Financial Times zagrozil, da se bo Poljska z vsemi sredstvi borila za svoje pravice, če bo Evropska komisija proti njej sprožila “tretjo svetovno vojno” in ji naložila finančne sankcije.

“Kaj se bo zgodilo, če bo Evropska komisija začela tretjo svetovno vojno? Če bodo začeli vojno, bomo branili svoje pravice z vsem orožjem, ki je na razpolago,” je Morawiecki odgovoril na vprašanje, ali bi lahko Varšava z vetom preprečila sprejetje podnebnega paketa EU. Bruselj je pozval, naj opusti grožnje in finančne sankcije, če si želi rešitve spora, saj se ne bodo pogajali s “pištolo na glavi”.

Po odločbi poljskega ustavnega sodišča, ki je razsodilo, da so nekatere temeljne določbe pogodbe o EU po poljskem pravu neustavne, s čimer je pod vprašaj postavilo uveljavljeno primarnost evropskega prava, v Bruslju razmišljajo o nadaljnjih ukrepih proti Varšavi. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je prejšnji teden v Evropskem parlamentu dejala, da sodba postavlja pod vprašaj temelje EU in da bo Komisija ukrepala.

Mateusz Morawiecki
Pascal Rossignol/REUTERS

Ena od možnosti ukrepanja je, da Poljska ne bi dobila evropskih sredstev za okrevanje in odpornost za boj s posledicami pandemije covida-19, dokler se ne reši spor glede primarnosti evropskega prava. Poljska naj bi iz tega naslova dobila 36 milijard evrov.

O zadevi so na vrhu prejšnji četrtek razpravljali tudi voditelji članic EU. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je po razpravi dejal, da je treba nadaljevati politični dialog, da se poiščejo rešitve. Slovenski premier Janez Janša pa je po vrhu sporočil: “Končni zaključek je bil, da je treba rešitve iskati skupaj s Poljsko, ne pa proti Poljski.”

EU je že decembra 2017 sprožila postopek po 7. členu proti Poljski zaradi sporne pravosodne reforme, a je ta že leta na mrtvi točki, ker med članicami ni zadostne podpore kakršnemu koli premiku. Ta člen v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici evropskih vrednot.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!