Nova generacija politikov: v nemški bundestag tudi dva mlada Bosanca

Svet 28. Sep 202106:44 > 10:47 0 komentarjev
Adis Ahmetović in Jasmina Hostert
Jasmina Hostert in Adis Ahmetović/INSTAGRAM

V nemški bundestag sta se uvrstila tudi dva politika mlajše generacije z bosanskimi koreninami. Adis Ahmetović in Jasmina Hostert obljubljata, da se bosta ob nemški politiki osredotočala tudi na odnos z Bosno in Hercegovino ter širšo regijo.

Adis Ahmetović se je rodil v Nemčiji, njegovi starši pa so iz Bosne in Hercegovine (BiH). V politiko je vstopil pri petnajstih letih, zdaj pa vstopa v bundestag kot kandidat stranke SPD. “Želim, da se nemški bundestag bolj ukvarja z Balkanom in BiH,” je dejal avgusta.

Jasmina Hostert se je rodila leta 1982 v Sarajevu. Med vojno v BiH je bila ranjena, posledično je izgubila tudi roko, zaradi okužbe rane pa so jo premestili v Nemčijo. Tam je nadaljevala svoje življenje in izobraževanje. Pravi, da se je za vstop v politiko odločila, ker želi ljudem pomagati pri premagovanju ovir.

“Bosna si zasluži vstop v EU”

“Naredila bom vse, da BiH stopi na pot blaginje in da Nemčija vloži vse napore, da BiH postane del Evropske unije. To je dolgoročni cilj, in resnično upam, da bomo tukaj bolj uspešni in dosegli veliko več, kot smo do zdaj. Bosna si je zaslužila, da vstopi v EU, ker država živi in stoji za evropskimi vrednotami,” je dejala Hostert.

Njun strankarski kolega Josip Juratović je dejal, da sta bila izbrana za zastopanje volje nemških volilcev, pa tudi da bosta razvijala naklonjenost do balkanske regije.

“Podpiral ju bom v tem, da ostaneta nepristranska, da se bosta strogo držala demokratičnih načel in pravil demokracije ter tako pomagala – ne le BiH – ampak tudi drugim državam v regiji. To je zagotovo nova generacija politikov, ki lahko veliko pripomorejo,” je povedal za medije.

Hostert in Ahmetović sta se v ponedeljek udeležila sestanka stranke SPD v Berlinu, že pred tem pa sta naznanila, da bosta za blaginjo BiH storila vse, kar bo v njuni moči.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!