Novi italijanski predsednik tudi v tretjem krogu ni bil izvoljen

Svet 26. Jan 202218:22 0 komentarjev
volitve predsednika italija
Yara Nardi/Pool/REUTERS

Tudi tretji krog volitev novega italijanskega predsednika ni prinesel zmagovalca. Tako bo v četrtek potekal nov krog, v katerem bo za izvolitev potrebna zgolj še absolutna večina. 

V tretjem krogu predsedniških volitev je prazne glasovnice oddalo 412 članov volilnega kolegija, ki ga sestavlja 1009 poslancev, senatorjev in predstavnikov 20 dežel. To je približno sto manj kot v torkovem drugem krogu.

Največ glasov je sicer prejel aktualni predsednik Sergio Mattarella, ki zavrača možnost drugega mandata. Zanj je glasovalo 125 elektorjev. Sledi nekdanji poslanec Guido Crosetto s 114 glasovi, za katerega so med drugim glasovali elektorji iz vrst skrajno desnih Bratov Italije. Nihče ni torej prejel dvotretjinske podpore, kar bi pomenilo 673 glasov.

V četrtem krogu zadostuje absolutna večina

Od četrtega kroga, ki se bo začel v četrtek ob 11. uri, bo zadostovala že absolutna večina, torej 505 glasov. Takrat se bodo po mnenju analitikov tudi povečale možnosti, da bi bil kateri od kandidatov izvoljen za 13. predsednika italijanske republike.

Desnosredinske stranke, med katerimi so tudi Bratje Italije, so sicer v torek predstavile seznam svojih kandidatov. Na njem so 72-letna nekdanja italijanska ministrica za izobraževanje Letizia Moratti, 74-letni upokojeni sodnik Carlo Nordio in 78-letni nekdanji predsednik senata Marcello Pera.

Levosredinske stranke so sporočile, da spoštujejo odločitev desnosredinskih strank, a menijo, da ta imena ne morejo dobiti široke podpore. Prav tako niso predlagale svojih kandidatov.

Desnico so povabile, da se danes sestanejo na pogovorih, a do teh zaenkrat ni prišlo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!