Novoizvoljeni predsednik Cipra želi obuditi združitvena pogajanja

Svet 23. Feb 202321:12 0 komentarjev
Predsednik Cipra Nikos Hristodulides s političnim voditeljem ciprskih Turkov Ersinom Tatarjem. (Foto: PROFIMEDIA)
Predsednik Cipra Nikos Hristodulides s političnim voditeljem ciprskih Turkov Ersinom Tatarjem. (Foto: PROFIMEDIA)

Novi predsednik Cipra Nikos Hristodulides želi znova zagnati zamrznjena pogajanja o združitvi tega sredozemskega otoka, ki je od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del.

Novoizvoljeni predsednik Cipra Nikos Hristodulides se je prvič po februarski zmagi na volitvah srečal s političnim voditeljem ciprskih Turkov Ersinom Tatarjem v prizadevanjih, da bi znova zagnali zamrznjena pogajanja o združitvi otoka. Po pogovorih v Nikoziji je izpostavil, da morajo prekiniti zastoj.

Sredozemski otok Ciper je od leta 1974 razdeljen na južni, večinsko grški, in severni, večinsko turški del. Republika Ciper na jugu je mednarodno priznana, in članica EU od leta 2004, medtem ko samooklicano Turško republiko Severni Ciper priznava samo Turčija. Zadnja mirovna pogajanja za združitev otoka pod okriljem Združenih narodov so propadla julija 2017.

Hristodulides, ki bo po zmagi na volitvah 12. februarja predsedniški položaj uradno prevzel 1. marca, je po današnjih pogovorih s Tatarjem novinarjem povedal, da je bilo srečanje vljudnostno in da se bosta kmalu znova sestala, da pa datum še ni določen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dodal je, da ni slišal ničesar novega, da pa kljub različnim pristopom ostaja odprt. “Tukaj nisem zato, da bi igral igro obtoževanja. Zanima me vsebina. Zanimajo me rezultati. Zanima me doseganje našega cilja, ki ni nič drugega kot izhod iz slepe ulice,” je povedal nekdanji ciprski zunanji minister. Pristavil je, da je še vedno naklonjen nadaljevanju uradnih pogajanj za združitev otoka pod okriljem ZN.

Predsednik Cipra Nikos Hristodulides s političnim voditeljem ciprskih Turkov Ersinom Tatarjem.
Predsednik Cipra Nikos Hristodulides s političnim voditeljem ciprskih Turkov Ersinom Tatarjem. (Foto: PROFIMEDIA)

Pogajanja so v slepi ulici, saj Tatar vztraja pri priznanju dveh ločenih suverenih držav in zavrača ohlapno federalno ureditev, ki jo spodbujajo Združeni narodi.

Hristodulides je še povedal, da je v pogovoru izrazil pripravljenost, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da se premaknejo z mrtve točke, vendar vedno v dogovorjenem okviru ZN in tudi z vodilno vlogo EU.

Po njunem dvournem srečanju v nikozijski tamponski coni pod nadzorom ZN pa so Združeni narodi sporočili, da sta se voditelja sestala na neformalnem pogovoru, ki je bil odprt in konstruktiven. Govorila sta o več vprašanjih, tudi o nedavnih uničujočih potresih v Turčiji in Siriji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!