O resoluciji glede Slovenije bo Evropski parlament glasoval prihodnji četrtek

Svet 08. Dec 202116:03 > 19:07 0 komentarjev
Evropski parlament
Johanna Geron/REUTERS

O resoluciji glede temeljnih pravic in vladavine prava v Sloveniji bo Evropski parlament glasoval prihodnji četrtek. V EPP so po neuradnih informacijah poskušali resolucijo umakniti iz dnevnega reda, saj da sta vprašanji o evropskih delegiranih tožilcih in financiranju STA rešeni.

Evropski parlament bo o resoluciji glede temeljnih pravic in vladavine prava v Sloveniji glasoval na plenarnem zasedanju v Strasbourgu prihodnji četrtek, izhaja iz dnevnega reda, ki ga je danes potrdilo parlamentarno vodstvo. Osnutek resolucije za zdaj ni na voljo. Rok za njeno vložitev so preložili z danes na petek.

Dnevni red je danes potrdila konferenca predsednikov, ki vključuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin. Glasovanje bo glede na dnevni red v četrtek, izid pa naj bi bil znan v četrtek okoli 16. ure.

V največji politični skupini, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP), so po neuradnih informacijah poskušali resolucijo umakniti z dnevnega reda, saj da sta dve ključni vprašanji, zaradi katerih se o njej sploh glasuje, torej imenovanje evropskih delegiranih tožilcev in financiranje STA, že rešeni.

Razprava na odboru v znamenje ostre izmenjave mnenj med Tomc in ‘t Veld

Razpravo o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji so evropski poslanci opravili na novembrskem plenarnem zasedanju v Strasbourgu, ko so med drugim prepoznali premike pri imenovanju evropskih delegiranih tožilcev in glede STA, a bili obenem kritični do ravnanja vlade v obeh primerih. Kritični so bili v vrstah evropskih socialdemokratov, liberalcev, zelenih in levice, medtem ko sta predstavnika največje politične skupine, desnosredinske EPP, Romana Tomc in Milan Zver, oba sicer iz vrst SDS, menila, da gre za politično motivirano razpravo.

Nekaj dni po plenarni razpravi v Strasbourgu je v Bruslju potekala še razprava parlamentarnega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (Libe) o njegovi oktobrski misiji za ugotavljanje dejstev glede stanja demokracije v Sloveniji. Razprava odbora je izzvenela v znamenju ostre izmenjave med Tomc in vodjo delegacije iz vrst liberalcev Sophie in ‘t Veld. Tomc je izpostavila, da je misija zgrešila cilj, in ‘t Veld pa je odločno zavrnila napade in EPP pozvala h konstruktivnemu sodelovanju.

V javno objavljenem poročilu je delegacija sicer med drugim izrazila globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

Delegacija je prav tako izrazila obžalovanje, ker ob obisku v Sloveniji ni bilo mogoče izmenjati mnenj ne s predsednikom vlade Janezom Janšo ne z nobenim od ministrov, ter sklenila, da zaskrbljujoče razmere terjajo nadaljnje spremljanje, vključno z vsemi ukrepi, ki jih ima na voljo Evropski parlament.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!