Ob obletnici uničujoče eksplozije v Bejrutu se je ponovno zrušil silos za žito

Svet 04. Avg 202221:19 > 21:38 0 komentarjev
Beirut, silos
REUTERS/Issam Abdallah

Natanko dve leti po siloviti in uničujoči eksploziji, ki je odjeknila v bejrutskem pristanišču zaradi nepravilnega skladiščenja amonijevega nitrata, se je porušil eden od silosov za žito. Gre že za drugo tovrstno nesrečo v zadnjem tednu, saj se je minulo nedeljo tam že porušil del silosov, potem ko je na njih dva tedna gorelo.

Nesreča se je zgodila ravno v času, ko je na stotine protestnikov korakalo po mestu in zahtevalo pravico za več kot 200 smrtnih žrtev in na tisoče ranjenih v eksploziji, ki je pristanišče libanonske prestolnice pretresla pred natanko dvema letoma. Po zrušenju se je v okolici pristanišča razširil velik oblak prahu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do porušenja dela silosov za skladiščenje žita je v Bejrutu sicer prišlo že minulo nedeljo. Na silosih je pred tem dva tedna gorelo, nakar sta se dva stolpa zrušila.

Libanonska vlada je sicer iz varnostnih razlogov že aprila odredila porušenje skoraj 50 metrov visokih silosov. Ti so v zadnjih dveh letih postali nekakšen simbolni opomin na katastrofo avgusta 2020. Porušenje so nato preložili, med drugim zaradi pritožb svojcev žrtev eksplozije, ki želijo silose ohraniti kot spomenik.

V eksploziji leta 2020 je bila uničena ali poškodovana več kot polovica libanonske prestolnice. Brez strehe nad glavo je ostalo med 250.000 in 300.000 ljudi.

Nekaj dni po eksploziji so v Bejrutu sicer izbruhnili protesti, saj so mnogi v dogajanju videli dokončen dokaz nesposobnosti že tako skorumpiranih oblasti. Toda protesti so kasneje zamrli, v zadnjem času pa se demonstracijam v zvezi z odgovornostjo za tragedijo pridružujejo le še sorodniki žrtev. Zastala pa je tudi nacionalna preiskava nesreče.

Skupina strokovnjakov pri Organizaciji združenih narodov (OZN) je v sredo sicer pozvala Svet OZN za človekove pravice, naj začne mednarodno preiskavo dogodka, saj je po njihovih besedah žrtvam treba zagotoviti pravico. Pozivu so se pridružile tudi številne nevladne organizacije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!