Odkril novo vrsto hrošča, najprej pa je mislil, da gre za nekaj čisto drugega

Svet 23. Mar 202411:32 0 komentarjev
hrošč panker
Foto: James Tweed

Avstralski raziskovalec je po naključju odkril novo vrsto hrošča, ki ga je najprej skoraj zamenjal za ptičji iztrebek. Nekateri pa so hrošča zaradi košatih in štrlečih belih dlačic poimenovali kar "hrošč panker".

Ko je avstralski entomolog James Tweed med kampiranjem po naključju na listju opazil majhno puhasto gmoto, je najprej mislil, da zre v ptičji iztrebek. Svojo zmoto je hitro spoznal in ugotovil, da zre v nenavadno žuželko, ki je ni videl še nikoli prej.

Hrošča je fotografiral in sliko objavil v Facebook skupini navdušencev nad žuželkami. Ker odgovora v njej ni dobil, se je Tweed, sicer doktorand Univerze v Queenslandu, za odgovor obrnil na Avstralsko nacionalno zbirko žuželk (ANIC), ki deluje v sklopu avstralske znanstvene organizacije CSIRO.

Ko so znanstveniki prečesali vse zbirke do zdaj odkritih žuželk, so ugotovili, da takšen primerek še ni bil zabeležen. Ker je tako zelo drugačen od drugih vrst, ga je ANIC nato celo razglasil za popolnoma nov rod dolgorogih hroščev.

Poimenovali so ga Excastra albopilosa – beseda Excastra v latinščini pomeni “iz kampa” in albopilosa “bel in dlakav”. Zaradi nenavadne “pričeske” pa so nekateri hrošča poimenovali kar “hrošč panker”.

hrošč panker
Foto: James Tweed

Z dlako verjetno odvrača plenilce

Znanstveniki ob tem niso povsem prepričani, zakaj je žuželka dlakava. Predvidevajo, da hrošč s tem posnema žuželko, ki jo je ubila gliva, s tem pa odvrača plenilce.

“Hrošč je res edinstven. V naravi ni veliko žuželk s takšnimi lastnostmi. Dolg je okoli enega centimetra in prekrit z dolgimi puhastimi belimi dlačicami. Veliko teh stoji pokonci, in videti je, kot da bi imel irokezo,” je Tweed dejal za BBC in odkritje označil za še eno zmago za znanost.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!