Odvetniki Assangea vložili pritožbo na vrhovno sodišče

Svet 23. Dec 202121:08 0 komentarjev
Julian Assange, Wikileaks
Foto: Peter Nicholls/REUTERS

Odvetniki ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea so vložili pritožbo na britansko vrhovno sodišče glede njegove izročitve ZDA, je sporočila zaročenka Assangea Stella Moris. S tem želijo doseči, da bi primer izročitve Assangea ZDA obravnavalo tudi najvišje sodišče na Otoku.

Višje sodišče je v pritožbenem postopku nedavno razveljavilo zavrnitev izročitve ustanovitelja WikiLeaksa ZDA Juliana Assangea, kar je januarja sprejelo nižje sodišče. S tem je višje sodišče ugodilo pritožbi ZDA. Odvetniki Assangea in njegova zaročenka zdaj upajo, da bodo z vloženo pritožbo dosegli obravnavo primera na vrhovnem sodišču. Odločitev bo znana najprej v januarju.

Washington želi sicer soditi 50-letnemu Assangeu zaradi objave strogo tajnih vojaških dokumentov v zvezi z vojnama ZDA v Iraku in Afganistanu. V primeru izročitve, sojenja in obsodbe mu lahko grozi do 175 let zapora, čeprav je točno kazen težko oceniti in bi bila lahko tudi krajša.

Britanska sodnica je januarja zavrnila ameriško zahtevo za njegovo izročitev, ker da zaradi pogojev, ki bi ga čakali v zaporu v ZDA, obstaja tveganje, da bi storil samomor. Odvetniki ameriške vlade so v pritožbi navedli, da sodnica ni dala zadostne teže drugim strokovnim pričanjem o Assangevem duševnem stanju.

Višje sodišče je nato sprejelo zagotovila ameriške strani, da niti pred sojenjem niti po morebitni obsodbi Assange ne bi bil deležen najstrožjih možnih pogojev bivanja v zaporu. Sodnika sta odredila, da se primer vrne na prvostopenjsko sodišče.

Assange je sicer v priporu že od leta 2019, čeprav je vmes odslužil kazen zaradi kršenja pogojev pogojnega izpusta. Pred tem je sedem let preživel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, da bi se izognil izročitvi Švedski zaradi obtožb o posilstvu, ki so jih medtem že opustili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!