Oscar Pistorius na prostosti. Za umor Reeve je bil za zapahi osem let in pol

Svet 05. Jan 202408:21 > 08:47 1 komentar
Oscar Pistorius
Oscar Pistorius med sojenjem leta 2016 (Foto: PROFIMEDIA)

Po skoraj enajstih letih od umora tedanjega dekleta Reeve Steenkamp so danes iz zapora pogojno izpustili nekdanjega večkratnega paraolimpijskega prvaka Oscarja Pistoriusa. Odslužil je osem let in pol zaporne kazni, tudi po izpustitvi pa bodo zanj veljale nekatere omejitve.

Iz južnoafriškega zapora so pogojno izpustili nekdanjega večkratnega paraolimpijskega prvaka Oscarja Pistoriusa. V zaporu je zaradi umora dekleta Reeve Steenkamp leta 2013 odslužil osem let in pol od 13 let in pol zaporne kazni, kolikor mu jo je prisodilo sodišče. Pogojni izpust je konec novembra odobrila pristojna komisija, saj je Pistorius prestal že več kot polovico zaporne kazni.

Kot poroča Sky News, bodo pogojni izpust in vse omejitve trajali do decembra 2029. Za 37-letnika bodo veljale nekatere omejitve, nadzorovali pa ga bodo uradniki kazenske službe. Poleg tega se bo moral udeležiti tudi terapij za obvladovanje jeze ter opravljati družbenokoristno delo.

Na izpustitev se je prek odvetnika odzvala tudi mati žrtve June Steenkamp. V izjavi za javnost je zapisala, da pravice za izgubo ljubljenega ne bo nikoli ter da ji hčerke ne bo vrnila nobena zaporna kazen. “Mi, ki smo ostali, prestajamo dosmrtno kazen,” je še zapisala.

Pistorius je na valentinovo leta 2013 skozi zaklenjena vrata kopalnice večkrat ustrelil dekle, ki je nato umrlo. Na sojenjih, ki so sledila, je trdil, da je šlo za pomoto in da jo je zamenjal za vlomilca. Tožilstvo je trdilo, da je šlo za naklepen umor, saj da je paraolimpijec na Steenkamp streljal po tem, ko se je ta po prepiru zatekla v kopalnico.

Sodišče ga je najprej oprostilo obtožb umora in ga obtožilo uboja. Leta 2014 mu je prisodilo pet let zapora in mu kasneje dovolilo prestajanje kazni na domu. Leto kasneje je odločitev razveljavilo vrhovno sodišče in v ponovljenem postopku leta 2016 je bil zaradi umora obsojen na šest let, piše Sky News. Kazen so kasneje zaradi resnosti dejanja zvišali na 13 let in pol.

Pistorius, ki je po rojstvu ostal brez obeh nog, je bil prvi atlet na svetu, ki je nastopil tako na paraolimpijskih kot olimpijskih igrah. Na paraolimpijskih igrah je šestkrat osvojil zlato kolajno v teku na kratke proge, osvojil pa je tudi eno srebrno in eno bronasto kolajno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje