Pakistansko vrhovno sodišče: Aretacija Kana je bila nezakonita

Svet 11. Maj 202319:11 0 komentarjev
Pakistan
Akhtar Soomro/REUTERS

Aretacija bivšega pakistanskega premierja Imrana Kana zaradi korupcije je bila nezakonita, je odločilo pakistansko vrhovno sodišče. Zaradi njegove varnosti bo do petkove obravnave na vrhovnem sodišču Kan ostal v policijskem priporu.

Sodišče je razsodilo po pritožbi njegove stranke PTI, da je bila aretacija pred vrhovnim sodiščem v prestolnici Islamabad nezakonita.

Več deset oboroženih policistov ga je prijelo pred sodiščem, kjer se je udeležil obravnave na sojenju zaradi ene od več deset obtožb zaradi korupcije, ki so jih vložili proti njemu od lanske odstavitve. Nato je policija sporočila, da so ga prijeli zaradi obtožb o korupciji.

Po aretaciji je k protestom po državi pozvala njegova stranka Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI). O protestih več tisoč ljudi so poročali iz več mest, tudi iz Islamabada, Lahoreja in Karačija. Izbruhnili so nemiri in spopadi s policisti. Umrlo je najmanj deset ljudi, okoli 2000 pa jih je policija prijela. Več sto policistov je bilo ranjenih.

Po državi danes patruljirajo pripadniki varnostnih sil, poročajo tudi o aretacijah Kanovih privržencev. Policija je sporočila, da so zaradi organizacije protestov prijeli najmanj osem članov vodstva stranke PTI.

Vrhovni sodnik potrdil, da je bila aretacija nezakonita

Priljubljeni vodja opozicije Kan je bil premier do aprila lani, ko so ga poslanci odstavili z nezaupnico. V torek so ga aretirali po stopnjevanju spora z vplivno pakistansko vojsko, ki je leta 2018 podprla njegov prihod na oblast, nato pa mu je podporo umaknila pred glasovanjem parlamenta o nezaupnici.

Vrhovni sodnik Umar Ata Bandial mu je danes na sodišču povedal, da je bila njegova aretacija nezakonita in da je treba opraviti revizijo postopka. Zavrnil pa je njegovo zahtevo, da se vrne na svoj dom v predmestju Islamabada. Odločil je, da “bo ostal v priporu pakistanskega vrhovnega sodišča” na sedežu policije, kjer ga lahko obiščejo prijatelji in odvetniki.

Nekdanji igralec kriketa je sodnikom povedal, da so ga v torek ugrabili z vrhovnega sodišča in “tepli s palicami” ter z njim ravnali kot s teroristom. Na video posnetku je bilo videti, kako so oboroženi policisti odvlekli Kana v oklepno vozilo in ga z njim odpeljali.

Kan sicer vse obtožbe o korupciji zavrača kot politično motivirane. Aretirali so ga po mesecih politične krize in nekaj ur po tem, ko ga je vojska v ponedeljek posvarila pred “neutemeljenimi obtožbami”, ker je visokega častnika znova obtožil vpletenosti v lanski poskus atentata nanj, v katerem so Kana ranili v nogo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!