Po dramatični aretaciji priprli Imrana Kana. Pakistanci še naprej na ulicah

Svet 10. Maj 202315:29 1 komentar

Nekdanji pakistanski premier Imran Kan, ki so ga zaradi obtožb o korupciji včeraj aretirali, mora za osem dni v pripor. Kan je obtožbe zanikal in jih označil za politično motivirane. Zaradi njegove aretacije po Pakistan že drugi dan potekajo nasilni protesti.

Protikorupcijsko sodišče v Pakistanu je danes za nekdanjega premierja Imrana Kana v luči obtožb o korupciji odredilo osemdnevni pripor. Po vsej državi medtem že drugi dan potekajo nasilni protesti zaradi njegove aretacije, pakistanska vlada pa je zaradi nasilja odobrila napotitev vojakov v provinco Pandžab, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Sodišče je danes odredilo osemdnevni pripor za Imrana Kana,” je sporočil njegov odvetnik Ali Bukari. Odvetnik Kanove stranke Pakistan Tehrik-e-Insaf (PTI) Sher Afzal Marwat je medtem dejal, da je bil nekdanji premier na sodišču videti dobre volje. Ob tem pa je ponovil, da so ga varnostne sile ob aretaciji preteple.

Kana so varnostne sile aretirale v torek pred vrhovnim sodiščem v prestolnici Islamabad zaradi obtožb o korupciji. Do aretacije je prišlo po mesecih politične krize in nekaj ur po tem, ko ga je vplivna vojska posvarila pred “neutemeljenimi obtožbami”, ker je visokega častnika znova obtožil vpletenosti v lanski poskus atentata nanj, v katerem so Kana ranili v nogo.

Imran Khan
PROFIMEDIA

Obtožbe o korupciji so po navedbah poznavalcev znana taktika za utišanje nasprotnikov. Kan jih je vselej zanikal in jih označil za politično motivirane.

Pakistanski minister za pravosodje Azam Nazir Tarar je danes na novinarski konferenci povedal, da pri aretaciji ni bilo “nobene politične maščevalnosti”. Opozoril je, da Kan ni upošteval večkratnih pozivov, naj se zglasi na sodišču. “Kadar koli je bil povabljen na sodišče, je to storil šele po zadnjem opozorilu,” je dodal.

V državi zaradi Kanove aretacije tudi danes potekajo nasilni protesti. Med drugim so protestniki blokirali nekatere poti, ki vodijo v Islamabad.

Od izbruha protestov je bilo ranjenih že več kot sto policistov, v najbolj naseljeni pakistanski provinci Pandžab pa je bilo aretiranih skoraj tisoč ljudi. V luči tega je vlada odredila napotitev vojske v provinco Pandžab.

Protest v Pakistanu
Fayaz Aziz/REUTERS

Oblasti so medtem omejile nekatere internetne storitve in dostop do družbenih omrežij, kot so Twitter, Facebook in YouTube. Prav tako so odredile zaprtje šol po vsej državi, za učence pa so bili odpovedani izpiti ob koncu šolskega leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje