Plenković najavil uradni predlog o vstopu Hrvaške v schengen

Svet 22. Jun 202218:14 > 20:49 0 komentarjev
Andrej Plenković: cene plina in elektrike
Andrej Plenković (PROFIMEDIA)

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Evropskem parlamentu najavil, da bo naslednji teden v parlament poslan predlog odločitve o vstopu Hrvaške v schengenski prostor. Plenkovića je v razpravi nagovoril tudi slovenski evroposlanec Klemen Grošelj in Hrvaško pozval k spoštovanju odločitev sodišč glede arbitražne razsodbe.

“Svet EU bo naslednji teden v Evropski parlament poslal uradni predlog o vstopu Hrvaške v schengen,” je hrvaški premier Andrej Plenković po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina dejal na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta.

Izrazil je upanje, da bo parlament o predlogu kmalu glasoval in da bi bila dokončna odločitev o vstopu Hrvaške v schengen lahko sprejeta med češkim predsedovanjem jeseni. Tako bi lahko Hrvaška od leta 2023 postala članica evrskega in schengenskega območja.

Plenkovića je v poslanski razpravi nagovoril tudi slovenski evroposlanec Klemen Grošelj (LMŠ/Renew) in ga v luči hrvaškega nepriznavanja arbitražne sodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško pozval k “spoštovanju odločitve sodišč” ter implementaciji arbitražne razsodbe, “ne glede na morebitna drugačna politična stališča,” so sporočili iz poslančeve pisarne.

Sicer pa je bil Grošelj kritičen glede hrvaške pripravljenosti na vstop v schengen in izpostavil predvsem informacije o spornem ravnanju Hrvaške z migranti na svojih mejah. Posredno je izrazil dvom, da bo Hrvaška spoštovala in uresničevala najvišje standarde mednarodnega in evropskega prava ter hkrati učinkovito varovala zunanje meje EU.

“Menimo, da je naš skupni interes, da schengen deluje, da ni samo skupni prostor prostega gibanja in pretoka, ampak tudi prostor skupnih in enotnih pravnih norm,” je med drugim dejal Grošelj.

Plenković je v odgovoru Grošlju dejal, da so odprti za vse kritike in pripravljeni odgovoriti na vsa vprašanja. Ob tem je poudaril, da Hrvaška ni tista, ki se je odločila za postavitev žice in ograje na svojih mejah. Zavrnil je tudi pomisleke o nasilnem vračanju migrantov in pojasnil, da v Zagrebu preučijo vsako prijavo policijskega nasilja. Dodal je, da bo poročilo neodvisnega organa glede nasilja na meji objavljeno naslednji teden.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!