Po obilnih padavinah Reka pod vodo, življenje izgubil moški

Svet 29. Sep 202209:02 0 komentarjev
Dež na Reki
Nel Pavletić/PIXSELL/BOBO

Sredine obilne padavine so poplavile Reko na Hrvaškem. V poplavah je umrl moški. Državni hidrometeorološki zavod je za dele Hrvaške za danes razglasil oranžni alarm, ki pomeni nevarno vreme, za preostale dele države pa je napovedal potencialno nevarno vreme.

Obilno deževje je na Hrvaškem povzročilo kar nekaj težav, zahtevalo je tudi življenje moškega. Policisti primorsko-goranske policijske uprave so okoli 19.30 prejeli obvestilo, da se je moški na Reki znašel v poplavi pod avtomobilom, umrl pa je pred prihodom reševalcev.

Dež na Reki Dež na Reki
Nel Pavletić/PIXSELL/BOBO
Dež na Reki Dež na Reki
Nel Pavletić/PIXSELL/BOBO
Dež na Reki Dež na Reki
Nel Pavletić/PIXSELL/BOBO
Dež na Reki Dež na Reki
Nel Pavletić/PIXSELL/BOBO
Dež na Reki Dež na Reki
Nel Pavletić/PIXSELL/BOBO
Dež na Reki Dež na Reki
Nel Pavletić/PIXSELL/BOBO

Še posebej hudo je bilo včeraj na Reki. Tam je močan dež začel padati okoli 19. ure, pod vodo je bil center mesta. Po neuradnih podatkih naj bi v sredo zvečer v mestu v dveh urah padlo 140 litrov dežja na kvadratni meter, poroča N1 Zagreb.

Promet po središču Reke je bil zaradi poplavljenih ulic in cest onemogočen oziroma upočasnjen, nekateri ljudje pa so ostali ujeti v svojih avtomobilih. Kanalizacija vse padle vode ni zmogla absorbirati. Ker je izbilo tudi pokrove jaškov, so se nekateri avtomobili zagozdili v odprtinah.

Poplavljeni so bili številni objekti, prav tako so deli mesta ostali brez elektrike. Po informacijah, ki jih navaja N1 Zagreb, je odpadel del strehe Prve reške gimnazije, zaradi česar je poplavilo podstrešne učilnice. Poplavilo je tudi sedež primorsko-goranske policijske uprave.

Učilnica
MUP/N1

Poplave na Reki je na današnji seji vlade komentiral tudi hrvaški premier Andrej Plenković in jih pripisal klimatskih spremembam. Prizadetim območjem je obljubil pomoč. Dodal je, da bo na Reko popoldne prispel tudi minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković, ki se bo o posledicah neurja pogovarjal z reškim županom Markom Filipovićem in drugimi predstavniki oblasti.

Obilno deževje se bo podobno kot v Sloveniji nadaljevalo tudi na Hrvaškem. Če se bo uresničila napoved, ki za območje Reke napoveduje najmanj 70 milimetrov dežja, bi se skupna količina padavin v 24 urah lahko približala absolutnemu hrvaškemu rekordu. Septembra 2017 so rekord zaznali na zadrski meteorološki postaji Zemunik, kjer so v 24 urah izmerili kar 370 milimetrov dežja, poroča hrvaški Index.

Nevarne vremenske razmere bodo še prevladovale na območju Reke, Istre, Like in podvelebitskega območja, še piše Index. Za ta del Hrvaške je ponovno izdano opozorilo pred možnimi hudourniškimi in urbanimi poplavami. Količina padavin bi lahko znašala okoli 100 milimetrov. Napovedane so tudi krajevno močnejše nevihte.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!