Po zaostritvi ukrepov v Franciji večje zanimanje za cepljenje

Koronavirus 13. Avg 202117:09 0 komentarjev
Francija
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Od začetka tedna v Franciji velja, da lahko – med drugim – v kavarne in restavracije vstopajo le osebe, ki so cepljenje, so covid-19 prebolele oziroma imajo negativni test na koronavirus. Ukrep je spodbudil številne prebivalce Francije k cepljenju.

Strožja pravila za preprečevanje širjenja koronavirusa in napovedana ukinitev brezplačnih testov so v Franciji privedli do večjega zanimanja za cepljenje. Vsaj odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo 67 odstotkov prebivalstva, medtem ko je 56 odstotkov polno cepljenih, so danes sporočile francoske zdravstvene oblasti.

Številni prebivalci Francije so sicer nezadovoljni zaradi covidnega potrdila, ki je od začetka tedna v Franciji med drugim pogoj za obisk kavarn, restavracij ter potovanja z letali in medkrajevnimi vlaki. S potrdilom prebivalci dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus. Ta konec tedna v Franciji znova pričakujejo množične proteste proti strogim ukrepom glede cepljenja.

Med vsemi prebivalci, starejšimi od 12 let, je prvi odmerek cepiva v državi prejelo 78 odstotkov prebivalcev, 65 odstotkov pa je polno cepljenih, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V Franciji so napovedali obvezno cepljenje za vse zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, a je v državi je stopnja precepljenosti med njimi zaenkrat zgolj 70-odstotna. To je po mnenju pristojnih oblasti prenizko.

Francija
Sarah Meyssonnier/REUTERS

Medtem se je rast okužb in povečevanje števila pacientov v bolnišnicah upočasnilo, pri čemer so izjema čezmorska ozemlja, ki jih je zadnji val pandemije močno prizadel. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je bila konec prejšnjega tedna za celotno državo 236.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!