Poljski parlament zavrnil zahteve žensk po lažjem opravljanju splava

Svet 23. Jun 202221:45 0 komentarjev
Poljska, splav
PROFIMEDIA

Poslanci spodnjega doma poljskega parlamenta so danes zavrnili predlog zakona, s katerim bi omogočili prekinitev nosečnosti na zahtevo do 12. tedna od zanositve. Trenutna zakonodaja na tem področju je v tej izjemno verni katoliški državi sicer ena najbolj restriktivnih v Evropi.

Proti zakonu je glasovalo 265 poslancev, 175 jih je bilo za, štirje pa so se glasovanja vzdržali.

Aktivistka za pravice žensk Marta Lempart je predlog zakona, ki ga je podprlo več kot 200.000 podpisnikov, predstavila z besedami, da bi bil poljski zakon o splavu tako usklajen z “evropskimi in svetovnimi standardi”.

Poljska ima sicer že dolgo časa izjemno restriktivno zakonodajo o splavu, ki se je leta 2020 še zaostrila, ko je ustavno sodišče pritrdilo vladi in odločilo, da so prekinitve nosečnosti zaradi okvar ploda protiustavne.

Na Poljskem je tako splav zdaj uradno dovoljen le še v primeru posilstva, incesta ali kadar je ogroženo materino življenje ali zdravje.

Že pred zaostritvijo zakona je bilo na Poljskem vsako leto opravljenih manj kot 2.000 zakonitih splavov, medtem ko je dodatnih 200.000 žensk prekinilo nosečnost nezakonito ali v tujini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.