Porast okužb tudi v drugih evropskih državah: na Hrvaškem 1.237 primerov

Koronavirus 08. Sep 202113:22 > 14:41
testiranje na okužbo s covidom-19
PROFIMEDIA

Ne le v Sloveniji, tudi drugod po Evropi zaznavajo porast okužb s koronavirusom. Na Hrvaškem so potrdili 1.237 novih primerov, kar je največje dnevno število na novo okuženih od 12. maja. Velike številke imajo v Avstriji, kjer so prvič od aprila potrdili več kot 2.000 novih okužb s koronavirusom. Na Češkem so dosegli največ okužb od 25. maja.

Na Hrvaškem so v preteklih 24 urah ob 10.928 testih potrdili 1.237 novih primerov okužb s koronavirusom, kar je največje dnevno število na novo okuženih od 12. maja, ko so imeli 1.471 primerov. Umrlo je deset covidnih bolnikov, je objavil nacionalni štab civilne zaščite.

Na Hrvaškem je avgusta začelo naraščati dnevno število okužb s koronavirusom, rast se pospešeno nadaljuje tudi septembra. Prejšnjo sredo so potrdili 805 novih primerov okužb, teden dni pred tem pa 470.

V državi je 5.009 aktivnih primerov okužb s koronavirusom, v samoizolaciji pa je 9.568 ljudi. Na bolnišničnem zdravljenju je 540 covidnih bolnikov, med njim jih 62 potrebuje pomoč medicinskih ventilatorjev, je še zapisal nacionalni štab civilne zaščite v današnjem sporočilu.

Covid-19
Miloš Vujinović/BOBO

Doslej je na Hrvaškem umrlo 8.395 ljudi s covidom-19. Do torka zvečer so porabili nekaj več kot 3,3 milijona odmerkov cepiva proti covidu-19. Popolnoma cepljenih je 48,5 odstotka odraslih, so še objavili.

V Avstriji prvič od aprila več kot 2.000 novih okužb

Iz Avstrije prvič od aprila poročajo o več kot 2.000 novih okužbah s koronavirusom. Potrdili so jih 2.268, v bolnišnicah pa se zdravi 645 covidnih bolnikov, kar je sto več kot pred tednom dni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Prav danes je sicer vlada predstavila nove protikoronske ukrepe. Potrdila je načrt treh faz ukrepov, ki bi jih sprejemali glede na obremenitev bolnišnic.

V prvi fazi, ki se začne 15. septembra, bodo poslej tam, kjer so bile doslej obvezne zaščitne maske, obvezne maske tipa FFP2, v trgovinah bodo te za necepljene obvezne, za cepljene priporočene. Veljavnost hitrih antigenskih testov bo skrajšana z 48 na 24 ur. To sicer ne zadeva šolarjev, za katere se ureditev glede testiranja ne spreminja.

V drugi fazi bo dostop do nekaterih večjih dogodkov ali v določene gostinske lokale mogoč le še ob cepljenju ali prebolelosti. V zadnji fazi hitri antigenski test sploh ne bi več zadostoval za nobeno od področij, kjer sicer velja pogoj PCT.

“Odgovor je cepljenje in ne zapiranje,” je usmeritev države opisal kancler Sebastian Kurz. Zgled naj bi bila Danska, kjer zahvaljujoč 86-odstotni precepljenosti ni več omejitev. Z vsaj enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo doslej v Avstriji cepljenih nekaj več kot 62 odstotkov ljudi, z vsemi potrebnimi pa nekaj manj kot 59 odstotkov, še poroča APA.

Na Češkem največ okužb s koronavirusom od maja

Na Češkem so v zadnjem dnevu potrdili 588 okužb s koronavirusom, kar je največ od 25. maja.

Država, ki je bila ena najhuje prizadetih v predhodnih valovih pandemije, je od poletja imela nizke ravni okužb. V zadnjih dveh tednih so glede na podatke Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) potrdili 25 primerov na 100.000 prebivalcev.

testiranje na okužbo s covidom-19
Žiga Živulović jr./BOBO

Na nacionalni ravni sedemdnevna incidenca primerov trenutno znaša 21 na 100.000 prebivalcev. Najslabše je stanje v Karlovyh Varyh, kjer je bilo v zadnjih sedmih dneh 77 okuženih na 100.000 ljudi, na spletni strani poroča časnik Lidove noviny.

Češki premier Andrej Babiš je v torek ob vnovičnem naraščanju okužb v državi zavrnil možnost vnovičnega zapiranja javnega življenja. Zadnje številke so sicer še vedno bistveno manjše od tistih, ki so jih beležili med lansko jesenjo in letošnjo pomladjo, ko so poročali o po več tisoč primerih na dan, na vrhuncu celo o 17.000.

V državi s približno 10,7 milijona prebivalci je do zdaj umrlo več kot 30.000 covidnih bolnikov.

Z vsemi potrebnimi odmerki je bilo glede na podatke ECDC proti covidu-19 cepljenih 64 odstotkov odraslih prebivalcev.