Potniki za prihod v ZDA ne bodo več potrebovali negativnega testa na covid-19

Koronavirus 10. Jun 202219:35 > 19:38 0 komentarjev
ZDA
PROFIMEDIA

Ameriška vlada je sprejela sklep, s katerim je določila, da potnikom v ZDA od nedelje naprej ne bo več potrebno predložiti negativnega testa na covid-19. Američani in tujci so morali pred vkrcanjem na letalo doslej pokazati negativni test. Zahteva po cepljenju proti covidu-19 za tujce ostaja v veljavi.

Ameriška vlada se je za ta korak odločila, ker znanstveni podatki kažejo, da zahteva po negativnih testih več ni potrebna. Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) bo kljub temu po treh mesecih znova preveril statistiko in se odločil, če bodo morali zahtevo vrniti.

Vlada predsednika Josepha Bidna je morala aprila sprejeti sklep, da zahteva po nošenju zaščitnih mask na letalih in drugje v javnem prometu ni več veljavna, potem ko je konservativna floridska sodnica Kathryn Kimball Mizelle sklenila, da je CDC s to zahtevo presegel svoja pooblastila. Vendar pa sodnica o testih na covid-19 ni odločala, sicer bi bila zahteva po njih najbrž prav tako odpravljena že prej. Vlada se je sicer na odločitev floridske zvezne sodnice pritožila, tudi zaradi morebitnih potreb po ukrepih v prihodnosti, če se bo pandemija covida-19 spet zaostrila.

ZDA so od potnikov iz tujine pred prihodom v državo začele negativne teste za covid-19 zahtevati že januarja 2021. Za odpravo te zahteve se je nato zavzemala predvsem ameriška potovalna oziroma turistična industrija, pritiskali pa so tudi nekateri kongresniki, ki so menili, da takšna politika nima nobenega smisla. Sprejeta je bila namreč z namenom, da se prepreči vnos covida-19 v ZDA, čeprav je bil virus v državi že kar krepko prisoten. Letalska industrija medtem okreva, število domačih potnikov pa je sedaj le še za sedem odstotkov nižje, kot je bilo pred izbruhom pandemije.

Število mednarodnih potnikov, kar zajema tudi Američane, ki potujejo domov, pa je še vedno za 14 odstotkov nižje od predkoronske ravni. Zahteva po negativnih testih je dodaten strošek, ki je številne prepričal, da se v ZDA še ne izplača potovati.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!