Predsedniške in parlamentarne volitve v Turčiji bodo maja

Svet 23. Jan 202309:19 0 komentarjev
Recep Tayyip Erdogan
Presidential Press Office/REUTERS

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sporočil, da bodo volitve v Turčiji 14. maja, kar je prej, kot je bilo najprej načrtovano. Spremembo datuma volitev je podprla tudi opozicija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsedniške in parlamentarne volitve v Turčiji bodo potekale 14. maja, mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano, je v nedeljo sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. “Ne gre za predčasne volitve, ampak za njihovo pospešitev,” je Erdogan pojasnil prejšnji teden ob robu srečanja z mladimi volivci v mestu Bursa na zahodu Turčije, ko je že nakaz možnost, da bodo volitve maja.

S prilagoditvijo datuma bi po pisanju nemške tiskovne agencije dpa lahko pridobil nekaj dodatnih glasov, saj se številni verni muslimani junija v času več praznikov, verjetno ne bi odpravili na volišča.

Prihajajoče volitve bodo najzahtevnejše za turškega predsednika, ki je na oblasti že 20 let. Leta 2003 je bil izvoljen za predsednika vlade, od leta 2014 pa je predsednik države. Maja se bo tako potegoval za tretji mandat, kar pa po mnenju opozicije ni v skladu z ustavo, ki tretjo kandidaturo dovoljuje le v primeru razpisa predčasnih volitev.

Preberite še: Turčija odpravila upokojitveno starost

Erdoganovi podporniki sicer opozarjajo, da je bil leta 2018 izvoljen za predsednika po novem predsedniškem sistemu v skladu z obsežnimi ustavnimi reformami. V luči tega dodajajo, da se njegov predsedniški mandat leta 2014 ne šteje v kvoto dveh. Ustavni pravniki pa so glede tega vprašanja razdeljeni.

Nov datum volitev je podprla tudi opozicija, ki pa se še vedno prepira glede izbire skupnega kandidata, ki bi se zoperstavil Erdoganu. Vir iz opozicijskih strank je za AFP povedal, da bo njihov skupni kandidat znan predvidoma februarja. Kampanja pred volitvami naj bi se uradno začela 10. marca.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!