Prišli so si oddahnit od lockdowna – in se znašli v lockdownu

Koronavirus 07. Avg 202212:34 > 13:05 0 komentarjev
Sanya Hainan Kitajska
Mesto Sanya na otoku Hainan je znano po peščenih plažah / Profimedia

Kitajske oblasti so se zaradi povečanega števila primerov koronavirusa v soboto odločile uvesti lockdown v turističnem središču Sanya na tropskem otoku Hainan, znanem tudi kot kitajski Havaji. V mestu je obtičalo približno 80 tisoč turistov. Veliko jih prihaja iz mesta Šanghaj, kjer so pod lockdownom letos že preživeli več kot dva meseca.

Potem ko je število zaznanih primerov covida-19 z enajstih v sredo naraslo na več kot 200 v petek, je kitajska vlada v skladu s svojo politiko “ničelnega covida”, po kateri skušajo agresivno zamejiti vsak izbruh okužb, uvedla stroge omejitvene ukrepe.

Kot poroča CNN, je javni prevoz ustavljen, gibanje ljudi pa je od sobote zjutraj omejeno. Turisti, ki so obtičali v mestu, morajo tam ostati še najmanj sedem dni in v tem času opraviti najmanj pet PCR testov, šele nato lahko odidejo.

Oblasti so izrazile razumevanje za neprijetno situacijo, v kateri so se znašli turisti in med drugim obljubile popust na hotelske sobe za čas trajanja prisilnega “dopusta”. Veliko turistov se je na otok Hainan odpravilo iz Šanghaja, kjer so aprila in maja že preživeli dva meseca lockdowna, za katerega je bil sprva predvideno, da bo trajal le 10 dni.

Številni mediji poročajo, da je med kitajsko javnostjo vse več nezadovoljstva zaradi vladne politike strogega nadzora okužb, ki jim onemogoča normalno življenje in krši človekove pravice, začenja pa povzročati tudi nemajhno gospodarsko škodo.

Kitajska lockdown
Šanghaj v lockdownu, aprila letos / Profimedia

V mednarodni strokovni javnosti je vse več dvomov o primernosti in smiselnosti kitajske ničelne tolerance do covida-19. Svetovna zdravstvena organizacije je že maja takšno politiko označila za nevzdržno, sploh v luči širjenja izjemno nalezljive različice omikron.

“Danes bolje poznamo virus in imamo boljša orodja za ukrepanje, vključno s cepivi, zato bi se morali z njim spopasti drugače kot na začetku pandemije”, je takrat dejal generalni direktor WHO Tedros Ghebreyesus. Kitajska je njegove besede označila za “neodgovorne”, kitajske javnosti pa njegove besede zaradi internetne cenzure sploh niso dosegle.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!