Protesti proti gradnji letališča v Albaniji, ki bi ogrozilo 200 vrst ptic

Svet 29. Jan 202316:43 0 komentarjev
Ptice v naravenm rezervatu na jugu Albanije
PROFIMEDIA

Okoljski aktivisti v Albaniji protestirajo proti izgradnji novega letališča. Po njihovem mnenju bi to ogrozilo zatočišče približno 200 vrst ptic, ki se ob Jadranski obali ustavijo na poti med Evropo in Afriko. Evropska unija je sporočila, da gradnja letališča poteka v nasprotju z nacionalno in mednarodno zakonodajo o varstvu biotske raznovrstnosti.

Več kot sto aktivistov v Albaniji protestira proti gradnji novega letališča na jugu države. Oblasti si z gradbenim projektom želijo spodbuditi turizem, aktivisti pa opozarjajo, da bo letališče ogrozilo zatočišče približno 200 vrst ptic, med katerimi so številne na seznamu ogroženih vrst, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Zaščitena pokrajina Vjosa-Narta, ki leži blizu albanske obale Jadranskega morja, je pomemben habitat mednarodnega pomena za ptice, ki letijo iz Afrike v severno Evropo in nazaj. To pot vsako leto preleti več kot 200 vrst ptic, med katerimi jih je kar 33 na seznamu ogroženih vrst in gnezdijo izključno v tej pokrajini.

Kljub temu albanske oblasti pet kilometrov od jadranske obale z nedotaknjenimi peščenimi plažami gradijo letališče, s katerim si želijo spodbuditi turizem. “Tisti, ki mislijo, da bo to letališče prineslo razvoj, se motijo,” je na današnjem protestu dejal turistični vodič Alben Kola, ki je protestiral skupaj z več kot sto aktivisti in opozoril, da bo v resnici prineslo le uničenje.

Evropska unija, katere članica želi Albanija postati, je medtem sporočila, da gradnja letališča, ki se je začela decembra 2021 in naj bi bila dokončana do konca leta 2024, poteka v nasprotju z nacionalno in mednarodno zakonodajo o varstvu biotske raznovrstnosti.

Odbor Bernske konvencije, ki si prizadeva za zaščito evropskih prostoživečih živali, je Albanijo pozval k zaustavitvi gradnje letališča. Albansko sodišče je sicer že novembra lani zavrnilo tožbo lokalnih nevladnih organizacij proti gradnji letališča. Na odločitev se bodo pritožili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!