Putinova stranka predlagala datum izvedbe referenduma o zasedenih ozemljih

Svet 07. Sep 202219:46 0 komentarjev
Vladimir Putin
Sputnik/Gavriil Grigorov/REUTERS

Stranka ruskega predsednika Vladimirja Putina je predlagala datum za referendume o priključitvi zasedenih ukrajinskih ozemelj.

Ruska vladajoča stranka Enotna Rusija predsednika Vladimirja Putina je danes predlagala 4. november kot datum za izvedbo referendumov za priključitev ozemelj na jugu in vzhodu Ukrajine, ki so jih zasedle ruske sile. “Pravilno in simbolično bi bilo, da bi glasovanje v Donbasu in na osvobojenih ozemljih potekalo 4. novembra,” na dan narodne enotnosti Rusije, je na spletni strani sporočil generalni sekretar stranke Enotna Rusija, Andrej Turčak.

Po glasovanju se bodo “Doneck, Lugansk in mnoga druga ruska mesta končno vrnila v domače pristanišče. In ruski svet, ki je zdaj razdeljen s formalnimi mejami, bo ponovno pridobil svojo celovitost,” je dodal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Proruske oblasti na nekaterih zasedenih ukrajinskih območjih so v preteklih mesecih izrazile namero, da jeseni izvedejo referendum o priključitvi Rusiji, med drugim v regiji Zaporožje in Herson na jugovzhodu Ukrajine. Obe regiji sta pod ruskim nadzorom že od prvih tednov vojne v Ukrajini.

Ob Turčaku se je danes oglasil tudi namestnik vodje proruske vojaško-civilne uprave Kiril Stremusov, ki je za rusko tiskovno agencijo Tass zatrdil, da bodo v Hersonu 4. novembra izvedli referendum o pridružitvi Rusiji. Stremusov je sicer pred tem v ponedeljek sporočil, da so bili načrti za izvedbo referenduma o pridružitvi regije Rusiji zaradi varnostnih razmer začasno ustavljeni. Ukrajinske sile so namreč na tem območju nedavno začele protiofenzivo.

Moskva je neodvisnost ukrajinskih vzhodnih regij Doneck in Lugansk, ki tvorita širše območje Donbas, priznala tik pred začetkom invazije 24. februarja. Ruska stran tudi pospešeno izvaja kampanjo za zbližanje zasedenih ozemelj z Rusijo, denimo s podeljevanjem ruskih potnih listov lokalnemu prebivalstvu, še navaja AFP.

Vrhovni poveljnik ukrajinskih oboroženih sil Valerij Zalužni je danes priznal, da je ukrajinska vojska izvedla raketne napade na ruska vojaška oporišča na Krimu. Eksplozije v letalski bazi Saki v začetku minulega meseca, v katerih je umrla najmanj ena oseba, je Moskva doslej pojasnjevala kot nesrečo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajina je “uspešno izvedla raketne napade na sovražnikove vojaške baze, vključno z letališčem Saki,” je Zalužni zapisal v članku, ki ga je objavila ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!