Česa nikoli ne smete škropiti z WD-40?

Svet 08. Jul 202316:15 1 komentar
WD-40
PROFIMEDIA

Vsak ima verjetno doma razpršilo WD-40, s katerim se borimo proti škripajočim vratom, zarjavelim vijakom in podobnim nadlogam. Vendar ga kljub njegovi vsestranskosti na nekaterih materialih ne smemo uporabljati, saj lahko trajno poškoduje izdelke.

WD-40 je ameriško podjetje, ki proizvaja kemikalije za gospodinjstvo, njegov najbolj znan izdelek pa je tekočina v pršilu, ki se uporablja za mazanje, razmaščevanje, zaščito pred rjavenjem, čiščenje …

Kljub vsestranskosti pa razpršila WD-40 ne smemo uporabljati na nekaterih materialih.

Ni primeren za plastiko

WD-40 ne uporabljajte na novih in čistih plastičnih izdelkih oziroma na polistirenski ali polikarbonatni plastiki.

Gre predvsem za plastiko oznak 6 in 7, ki jo najdemo v nekaterih igračah, kozarcih in jedilnem priboru za enkratno uporabo ter prozorni embalaži, pa tudi v nekaterih napravah, kot so detektorji dima in hladilniki. Zaradi svoje kemične sestave lahko WD-40 poškoduje te izdelke in aparate, piše N1 Zagreb.

Ni primeren za les

Razpršilo lahko raztopi lak ali vosek na lesenih površinah. WD-40 namreč prodre skozi vlakna neobdelanega lesa, zato je uporaba razpršila odsvetovana za kakršenkoli lesen izdelek.

WD-40 ne uporabljajte na naravnem kamnu

Naravni kamen je porozen, zato kot čistilno sredstvo ni priporočljivo razpršilo WD-40, saj se lahko vpije v površino kamna in jo obarva. Ker je veliko kamnitih površin, kot so pulti in ploščice, obdelanih s polirnim voskom, razpršilo lahko raztopi sloj voska.

Ne uporabljajte ga na površinah za hrano

Ne uporabljajte ga za čiščenje kuhinjskih pripomočkov, ki jih uporabljate pri pripravi hrane. Razpršilo je nevarno za zdravje ljudi.

Ni primeren za čiščenje elektronskih naprav

WD-40 nikoli ne uporabljajte na elektronskih napravah, saj jih lahko poškoduje. Uporaba razpršila za čiščenje pametnih telefonov, prenosnikov in podobnih naprav ni primerna, saj ne poškoduje zgolj zaslona, ampak lahko uniči tudi tipke in druge ključne komponente.

Razpršilo je ameriško podjetje izumilo leta 1953, njegovo ime pa pomeni iztiskanje vode – 40. formula. Znanstveniki so namreč potrebovali 40 poskusov, da so izumili formulo za iztiskanje vode, in pri 40. poskusu jim je to uspelo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje