Barbados postal republika, kraljica Elizabeta očitno zamer ne čuti

Svet 30. Nov 202108:53 > 09:29 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta II.
Kraljica Elizabeta II. leta 1989 ob obisku Barbadosa. (Vir: PROFIMEDIA)

Barbados, nekdanja britanska kolonija, je danes uradno prekinil vezi z britansko monarhijo in postal republika. Kot prva predsednica države je prisegla dosedanja predstavnica kraljice Elizabete II., generalna guvernerka Sandra Mason. Na slovesnosti je bil tudi britanski princ Charles, ki je spomnil na temne čase suženjstva.

“Republika Barbados je odplula na svojo prvo pot,” je povedala Mason ob prisegi. Ob tem je priznala, da nova republika vstopa v svet, ki je kompleksen, razdrobljen in turbulenten.

S prisego se je za približno 287.000 prebivalcev končal vpliv Velike Britanije, ki ga je zaznamovalo tudi več kot 200 let suženjstva. Princ Charles je v nagovoru priznal posledice, ki jih je za seboj pustilo suženjstvo. “Od najtemnejših dni naše preteklosti in odvratnih grozljivosti suženjstva, ki bo za vedno omadeževalo našo zgodovino, so ljudje tega otoka oblikovali svojo pot z neverjetno hrabrostjo,” je dejal.

Kraljica je v sporočilu čestitala novi predsednici ob prevzemu položaja in vsem državljanom zaželela srečo, mir in blaginjo. “Prvič sem obiskala vašo čudovito državo na predvečer dneva neodvisnosti leta 1966 in zelo sem vesela, da je moj sin danes z vami. Od takrat ima barbadoški narod posebno mesto v mojem srcu,” je njeno sporočilo povzel Guardian. Kraljica je dejala še, da so lahko upravičeno ponosni na živahno kulturo, športne uspehe in naravne lepote, ki privabljajo številne obiskovalce iz vsega sveta.

Prince Charles
PROFIMEDIA

“Naši državi sta skozi leta uživali partnerstvo, ki je temeljilo na skupnih vrednotah, skupni blaginji in tesnem sodelovanju pri naslavljanju številnih vprašanj, vključno s podnebnimi spremembami,” je še zapisala kraljica in izrazila “veliko zadovoljstvo”, da Barbados ostaja aktivni član skupnosti Commonwealth.

Zaradi omejitvenih ukrepov prebivalci Barbadosa niso smeli uživati na slovesnosti, ki jo je med drugim pospremil ognjemet. Med omejenim številom gostov pa je bila tudi ena najbolj slavnih otočank, pevka Rihanna, ki jo je premierka Mia Mottley ob tej priložnosti razglasila za nacionalno junakinjo.

Rihanna
PROFIMEDIA

Barbados, ki je znan po svojih idiličnih plažah in ljubezni do kriketa, je postal neodvisen leta 1966. Mottley je že septembra lani naznanila, da bo Barbados pustil za seboj kolonialno zgodovino in postal republika.

Kraljica je nazadnje predala vodenje države leta 1992, ko je Mavricij leta 1992 razglasil, da je postal republika.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!