Reševalci prišli do posmrtnih ostankov vseh sedmih žrtev helikopterske nesreče

Črna kronika 06. Nov 202213:42 > 18:11 0 komentarjev
preiskava helikopterske nesreče na jugu italije
PROFIMEDIA

Reševalcem se je uspelo prebiti do posmrtnih ostankov žrtev sobotne helikopterske nesreče, v kateri so na jugu Italije umrli tudi štirje Slovenci. Po prvih informacijah je do nesreče prišlo zaradi tehnične napake in slabega vremena, za preiskovalce pa bo ključna vsebina črne skrinjice.

Reševalnim ekipam na terenu je uspelo priti do posmrtnih ostankov večine umrlih v včerajšnjem strmoglavljenju helikopterja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Prepeljali so jih v mrtvašnico v mestu San Severo, kjer so jih identificirali.

Po poročanju Anse so bili kraju nesreče tudi danes prisotni pripadniki italijanske civilne zaščite in policije, italijansko državno tožilstvo pa je proti neznanim osebam sprožilo preiskavo zaradi suma nenaklepne povzročitve nesreče in večkratnega uboja.

Po prvih informacijah italijanskih medijev sta bila vzroka za strmoglavljenje in smrt vseh sedmih ljudi na krovu helikopterja tehnična napaka in slabe vremenske razmere, je poročal Radio Slovenija.

V preiskavi bo ključna vsebina črne skrinjice, vendar bodo morali, tako Ansa, preiskovalci najprej ugotoviti, ali je helikopter črno skrinjico sploh imel.

Glede črne skrinjice je tožilec iz Foggie Ludovico Vaccaro danes poudaril, da “je nimajo vsi helikopterji na krovu”, in zdi se, da je ta helikopter ni imel. Glede vzrokov nesreče Vaccaro v tej zgodnji fazi preiskave ni želel ugibati. “Včeraj je bilo slabo vreme, to je edino gotovo dejstvo,” je dejal.

V nesreči je umrl tehnični direktor Pro Plusa Boštjan Rigler in njegova družina. Smrt štirih slovenskih državljanov so potrdili tudi na ministrstvu za zunanje zadeve.

helikopterska nesreča, Italija
PROFIMEDIA

Nesreča se je zgodila v deželi Apulija na jugu Italije. Helikopter je poletel s Tremitskega otočja proti Foggii, okoli 10.30 pa je izginil z radarjev, ko je letel med krajema Apricena in San Severo. V času nesreče je bilo vreme na območju slabo, tudi vidljivost je bila slaba.

Razglašen dan žalovanja

V nesreči so umrli tudi trije italijanski državljani, oba pilota in zdravnik. Apulijski guverner Michele Emiliano je svojcem umrlih izrekel sožalje. “Upam, da mi bo uspelo izraziti vso našo bolečino. Bolečine ne čutimo samo v Apuliji, temveč v vsej Italiji,” je zapisal.

Župan Apricene Roberto Potenza pa je nedeljo razglasil za dan žalovanja, vsi dogodki so bili odpovedani. “Sobota je bila dramatičen dan za naše mesto, to je tragedija, ki se je ne da opisati. Sedem žrtev, sedem zlomljenih življenj. Vsem žalujočim iz našega mesta pošiljam srčen objem in izrekamo sožalje,” je v odzivu zapisal Potenza.

Direktor družbe za helikopterske prevoze Francesco Nitti je danes prekinil tišino, v katero se je zavil po tragediji in “v imenu vsega osebja družbe Alidaunia na najtemnejši dan naše več kot štiridesetletne zgodovine” izrazil “našo neizmerno žalost zaradi žrtev”, poroča Ansa.

Odzval se je tudi italijanski politik in evropski poslanec Raffaele Fitto. “Žalosten sem zaradi tragedije, ki se je zgodila. Molim za ponesrečene: slovensko družino na dopustu v Apuliji, za zdravnika, ki se je vračal domov, za pilota in kopilota,” je zapisal.

Odzvala sta se tudi slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon in predsednik države Borut Pahor, ki sta prek Twitterja svojcem in prijateljem umrle slovenske družine izrekla globoko sožalje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!