“Reševanje” planinca: “Hvala očetu, ker ga še vedno skrbi”

Svet 07. Dec 202115:22 > 15:42 0 komentarjev
Planinca
Facebook: Filip Grubišić

Potem ko sta se planinca na Hrvaškem odpravila na Kamešnico in uživala v radostih zimske idile, so na policiji prejeli prijavo, da ju pogrešajo. Tamkajšnja gorska služba ju je v poznih popoldanskih urah izsledila v eni od kočic na planini. "Ko sva v hišici pripravljala večerjo, so vdrli gorski reševalci in nama dejali, da poteka iskalna akcija. Gre samo za nesporazum," se je na družbenih omrežjih pozneje oglasil eden od pogrešanih.

Hrvaški mediji so najprej objavili, da gorska reševalna služba išče dva moška na območju Kamešnice. Kot je za Slobodno Dalmacijo pojasnil Jerko Kurevija s Splitsko-dalmatinske policijske uprave, so pristojni prijavo o pogrešanih mladeničih prejeli okoli 17.30.

Kot je povedal, sta se mladeniča iz Sinja odpravila na Kamešnico, za njima pa se je izgubila vsaka sled. Na teren sta takoj odšli gorski reševalni službi iz Sinja in Splita. Mladeniča naj bi ob 18.45 izsledili v eni od gorskih kočic na tamkajšnji planini. Ker so bile vremenske razmere tisti dan slabe, niti ni bilo presenetljivo, da sta ostala brez mobilnega signala, poroča hrvaški medij.

Medtem ko sta pripravljala večerjo, so ju iskali

Da ne gre za resno zgodbo s srečnim koncem, je po objavi iskalne akcije v medijih pojasnil Filip Grubišić, eden od pogrešanih. Ta se je pod objavo članka o iskalni akciji oglasil kar po Twitterju. “Imam nekaj pojasnil: prvič, nisva iz Sinja, temveč iz Trilij in Glavice. Drugič: oba sva stara več kot 30 let. In tretje: na Kamešnici sva od sobote in oba planinariva že vse življenje. Gorska reševalska služba naju je prišla rešit, ko sva kuhala večerjo po vzponu na Konja. Hvala očetu, ker ga še vedno skrbi zame, kot da imam 12 let,” je zapisal.

Pozneje se je Grubišić oglasil tudi prek svoje Facebookove strani. “Ker vidim, da vsi mediji objavljajo. Ante Tomac in jaz sva od sobote na Kamešnici. Včeraj sva se vzpela na Konja, bilo je lepo sneženo. Ravno ko sva pripravljala večerjo, so prišli gorski reševalci in nama povedali, da naju iščejo. Kaj hočeš, gre za nesporazum,” je pogrešani sporočil svojim prijateljem in sledilcem.

Planinarjenje je sicer mnogim ljub hobi, a previdnost pri tem ni nikoli odveč. Policija je zato pripravila nekaj nasvetov o pripravah na planinski vzpon:

– Planinski vzpon začnite dovolj zgodaj, da se v poletnih dneh izognete popoldanskim nevihtam oziroma opoldanski vročini, v ostalih letnih časih pa se izognete mraku ali prehitremu in zato neprevidnemu vračanju v dolino.
– Pozanimajte se o vremenu in kategorizaciji planinske poti, kar vam bo olajšalo načrtovanje vzpona in s tem omogočilo boljšo pripravo nanj.
– Cilj vašega vzpona ali pohoda je nedvomno varna vrnitev domov in ne samo osvojitev vrha. Ko ste na vrhu, je pred vami še najmanj polovica poti. Če le morete, izberite za vzpon težjo pot, za sestop pa lažjo, predvsem pa ne hitite.
– Vzpon naj bo prilagojen vašemu zdravstvenemu stanju. Pohodov v gore ne svetujemo osebam, ki imajo kakršnekoli zdravstvene težave. Pred naprezanji se posvetujte z zdravnikom.
– Od zahtevnosti poti je odvisna tudi oprema planinca. Sestavni del osebne opreme so planinski čevlji, saj je mehka obutev nevarna. V nahrbtniku naj bodo poleg malice, pijače in osebnih dokumentov tudi rokavice, kapa, vetrovka, zaščitna krema, sončna očala, rezervna oblačila, kompas, ustrezen planinski zemljevid, zavitek prve pomoči z zaščitno folijo, piščalka, bivak – spalna vreča, vžigalice, sveča in baterijska svetilka, mobilni telefon. Seveda je treba temu glede na izbrano pot pristaviti tudi dodatne, specializirane pripomočke (plezalna vrv, cepin, včasih tudi dereze in čelada).
– Za planinski vzpon ali pohod si izberite primernega spremljevalca, saj je samohodstvo po gorah tvegano in že ob manjši poškodbi lahko usodno. Priporočljivo je, da se nanjo odpravite z vodnikom Planinske zveze Slovenije, gorskim vodnikom Združenja gorskih vodnikov Slovenije ali z nekom, ki pot dobro pozna.
– O nameravani poti in času trajanja obvestite domače, saj lahko ti le tako pravilno ukrepajo, če vas ob dogovorjeni uri ni domov, ker se vam je zgodila nesreča.
– Če želite v koči prenočiti, se predhodno pozanimajte glede odprtosti koče in prenočišče rezervirajte.
– Za vzpone naj planinci uporabljajo izključno označene planinske poti, kajti vse več nezgod se zgodi prav pri hoji po brezpotjih, iskanje poškodovanih zunaj poti je oteženo, s hojo po brezpotju pa lahkomiselneži ne ogrožajo le sebe, ampak s proženjem kamenja tudi ostale planince, ki se gibljejo po poteh.

Vir: Policija

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!